Zatvori
Foto: Wikimedia Commons
PoslovniPuls
14/03/2022

Elon Musk: Tesla & SpaceX bilježe veliki inflatorni pritisak

Izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, Elon Musk, ponovno je tweetao ove nedjelje, a ovaj put na tapeti je bila rastuća inflacija.

"Tesla i SpaceX bilježe značajnu inflaciju u cijenama sirovih materijala i logistike", objavio je Musk na Twitteru i pozvao svoje pratitelje na iznošenje mišljenja oko stope inflacije kroz idućih nekoliko godina.

Ruska invazija na Ukrajinu povećala je cijene metala koji se koriste u proizvodnji automobila, od aluminija u karoseriji do paladija u katalitičkim pretvaračima i visokokvalitetnog nikla u baterijama električnih vozila.

Iako metali koji se koriste u proizvodnji automobila još nisu bili na meti zapadnih sankcija, neki špediteri i dobavljači autodijelova izbjegavaju rusku robu, stavljajući veći pritisak na proizvođače automobila koji se već muče zbog nedostatka računalnih čipova i viših cijena energije.

Proizvođač električnih vozila Rivian Automotive objavio je prošlog tjedna kako bi problemi s opskrbnim lancem mogli prepoloviti njegovu planiranu proizvodnju ove godine, navodeći kao rizike rastuće cijene sirovina i ograničenja u lancu opskrbe. Japanska Toyota takoćer je najavila kako će smanjiti domaću proizvodnju za 20% u razdoblju od travnja do lipnja, a kako bi ublažila pritisak na dobavljače koji se bore s nedostatkom čipova i drugih dijelova.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram