Zatvori
Foto: Maxim Hopman / unsplash
PoslovniPuls
17/02/2022

Vlasnici električnih automobila u Hrvatskoj jednu stvar rade skroz pogrešno

Brojni vlasnici električnih vozila počeli su se susretati s problemom da im drugi vozači nerijetko pritišću crveni gumb na brzim punionicama kako bi prekinuli njihovo punjenje te priključili svoje vozilo, poručuju iz udruge "Strujni krug" na čelu s poduzetnikom Hrvojem Prpićem.

"U posljednjim slučajevima tim činom i sebi prekidaju sesiju punjenja kako se ne bi izvršila naplata. No većina tih vozača nije ni svjesna da tim djelom, osim što si neće osloboditi punionicu ili osloboditi se od naplate, dodatno oštećuju svoja i tuđa električna vozila. Bitno je znati da crveni gumb na DC punionicama ne služi za pokretanje/zaustavljanje punjenja, resetiranje uređaja ili prekid tuđeg punjenja kako bi se ubrzao red, nego je to prisilno gašenje DC napajanja prema električnom vozilu u slučaju izvanredne situacije.

Prilikom prisilnog gašenja punionice pod opterećenjem dolazi do tzv. „arc weldinga“ kontaktora u bateriji vozila, odnosno do trajnog oštećenja kontaktora koji je posljedično potrebno ili servisirati ili će broj ciklusa punjenja biti drastično smanjen.

Popravak takvog oštećenja na električnom vozilu u ovlaštenim servisima košta od 10 do 20 tisuća kuna pa nikome ne bi trebalo biti u interesu oštetiti tuđe vozilo ili da isto netko napravi vama.

Također, mnogi operatori punionica su se već kroz medije požalili da brojni korisnici na takav način svjesno ili nesvjesno oštećuju samu punionicu i uništavaju opremu baš na konktaktorima.

Stoga ovim putem Vas molimo da crveni gumb na punionicama koristite isključivo u izvanrednim situacijama kako bi sačuvali tuđa i vlastita električna vozila, ali i punionice kako bi ostale ispravne", stoji u priopćenju iz udruge.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram