Zatvori
Kazalište
Foto: Liam McGarry / Unsplash
PoslovniPuls
11/02/2022

Koronavirus uništio 10 milijuna radnih mjesta u kulturnom sektoru

Izvješće UNESCO-a otkrilo je da je samo 2020. izgubljeno 10 milijuna radnih mjesta u kreativnim industrijama kao rezultat pandemije koronavirusa.

Pandemija COVID-19 dovela je do krize bez presedana u kulturnom sektoru. U cijelom svijetu, muzeji, kina, kazališta i koncertne dvorane – mjesta stvaranja i dijeljenja – zatvorili su svoja vrata. Ono što je već bila nesigurna situacija za mnoge umjetnike postalo je neodrživo, prijeteći kreativnoj raznolikosti", stoji u predgovoru izvješća Reshaping Policies for Creativity, koje potpisuje glavna ravnateljica kulturnog tijela Ujedinjenih naroda, UNESCO-a, Audrey Azoulay.

Prema UNSECO-ovom izvješću, globalna bruto dodana vrijednost u kulturnim i kreativnim industrijama smanjila se za 750 milijardi dolara u 2020.

U izvješću se navodi: “U zemljama za koje su dostupni podaci, prihodi kulturnih i kreativnih industrija smanjeni su za 20% do 40% u 2020., a kulturne i kreativne industrije općenito su poslovale lošije od njihovih nacionalnih gospodarstava, pa su tako pretrpjele više štete nego tijekom bilo koje prethodne krize.”

Unatoč tome što mnoge vlade diljem svijeta pružaju neki oblik financijske potpore svojim kreativnim sektorima, istraživači su dodali da je pad zaposlenosti i prihoda također uslijedio nakon pada javnog financiranja kulturnih djelatnosti.

U izvješću se također navodi da su se organizatori kulturnih događanja okrenuli internetu kako bi održali kreativnost i pokušali nadoknaditi svaki gubitak prihoda zbog dugotrajnih lockdown-ova.

“Digitalizacija je zauzela prvo mjesto tijekom pandemije, jer je postala prijeka potreba za stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup kulturnim sadržajima”, zaključuje se u izvješću.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram