Zatvori
PoslovniPuls
03/02/2022

Udvostručen udio električnih automobila u globalnoj prodaji

Najsvježiji podaci iz Međunarodne agencije za energiju (IEA), pokazuju kako je u 2021. godini, udio električnih automobila u ukupnoj prodaji, narastao na 8,57 posto, što je dvostruko bolji postotak u usporedbi s prethodnom, 2020. godinom.

"Rast je bio posebno impresivan tijekom posljednje tri godine, čak i kada je globalna pandemija smanjila tržište konvencionalnih automobila i kada su se proizvođači počeli boriti s velikim problemima u globalnom lancu opskrbe. U 2019. prodano je 2,2 milijuna električnih automobila, što predstavlja samo 2,5% globalne prodaje automobila. U 2020. ukupno se tržište automobila smanjilo, ali je prodaja električnih automobila usporila taj trend, popevši se na 3 milijuna prodanih primjeraka što predstavlja 4,1% ukupne prodaje automobila. U 2021. godini prodaja električnih automobila se i više nego udvostručila na 6,6 milijuna, što predstavlja blizu 9% globalnog tržišta automobila, odnosno trostruo više nego prije dvije godine. Sav neto rast globalne prodaje automobila u 2021. dolazi od električnih automobila", poručuju iz IEA-e.

Na cestama diljem svijeta trenutno prometuje oko 16 milijuna električnih automobila. Najveći udio električni automobili imaju u Europi i Kini - po 16 posto, dok je u Sjedinjenim Državama taj postotak dosta niži i iznosi samo 4,5 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram