Zatvori
PoslovniPuls
21/01/2022

U Europi po prvi put prodano više električnih nego dizelskih automobila

Prodaja električnih automobila u Europi je prvi put u prosincu prestigla prodaju modela s dizelskim motorima, pokazuju preliminarne procjene Financial Timesa (FT). Europski vozači su izgleda radije birali subvencionirana vozila bez emisija ugljičnog dioksida u odnosu na vozila koja se oslanjaju na gorivo.

Više od petine novih automobila prodanih na 18 europskih tržišta, uključujući Veliku Britaniju, pokretano je isključivo električnim baterijskim pogonom, pokazuju podaci koje je za Financial Times prikupio neovisni automobilski analitičar Matthias Schmidt, dok su dizelski automobili, uključujući dizelske hibride, činili manje od 19 posto ukupne prodaje.

Zahvaljujući izdašnim državnim subvencijama diljem Europe, kao i strogim propisima uvedenim 2020. koji tjeraju europske proizvođače na prodaju više vozila s niskim emisijama ugljičnog dioksida, prodaja električnih automobila neprestano raste.

Europski proizvođači automobila također su potaknuli prodaju električnih vozila u prosincu kako bi smanjili ugljični otisak u cijeloj floti i tako izbjegli kazne iz Bruxellesa i to nakon višegodišnjeg forsiranja prodaje najprofitabilnijih, SUV modela koji jako zagađuju okoliš, piše FT.

U prosincu je na tržištima zapadne Europe tako prodano 176.000 električnih automobila, dok je u istom mjesecu prodano 160.000 dizelaša.

Prodaja dizelskih automobila u stalnom je padu otkako je ustanovljeno da je Volkswagen varao na testovima emisija za dizelske motore ugrađene u 11 milijuna vozila.

Ironično, Volkswagen je prošle godine zadržao poziciju vodećeg proizvođača električnih vozila u zapadnoj Europi, prodavši više od 310.000 električnih automobila. Prošle godine u Europi je prodano ukupno 3,5 milijuna električnih automobila.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram