Zatvori
PoslovniPuls
13/01/2022

Statistika potvrdila: Automobili s motorima na unutarnje izgaranje skloniji zapaljenju

Nedavna poplava vijesti o zapaljenjima električnih automobila stvorila je u javnosti krivi dojam oko rizika od požara u električnim motornim vozilima. Podaci koje je kompilirao servis AutoinsuranceEZ.com, a koristeći javno dostupne podatke u SAD-u - pokazuju kako je rizik od požara u automobilima s motorima na unutarnje izgaranje i do 100 puta veći u odnosu na vozila s električnim motorima.

Tako je 2020. godine u SAD-u zabilježeno gotovo 200.000 požara u automobilima s motorima na unutarnje izgaranje, te dodatnih 16.000 požara u automobilima na hibridni pogon. Istovremeno, zabilježena su samo 52 požara u električnim automobilima.

"Električni automobili se zapaljuju rjeđe od automobila na benzin, ali trajanje i intenzitet požara mogu znatno otežati gašenje zbog upotrebe litij-ionskih baterija. Već nam je dobro poznato kako je litij-ionske baterije jako teško održavati hladnima. Čak i nakon što se čini da su isključene 24 sata, baterije mogu proizvesti dovoljno topline da se ponovno zapale", komentirao je Axel Hernborg, CEO servisa Tripplo.

Istraživanje je otkrilo kako unatoč medijskoj pozornosti koju požari na električnim vozilima dobivaju, oni sami po sebi nisu opasniji od benzinskih ili hibridnih vozila, iako je požare u električnim automobilima nešto teže ugasiti.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram