Zatvori
PoslovniPuls
03/11/2021

Istraživanje Mastercarda: Hrvatska "Generacija Z" tehnologiju uzima zdravo za gotovo

Novo istraživanje Mastercarda o stavovima i ponašanju generacije Z koje je provedeno u 11 zemalja Središnje i Istočne Europe, među kojima je i Hrvatska, otkriva da iako su mladi uronjeni u digitalne tehnologije, odnosi i kontakti licem u lice za njih su od iznimne važnosti.

Mladi u dobi od 18 do 24 godine koji su sudjelovali u istraživanju ujedno predstavljaju 7,2 posto stanovništva (približno 11,5 milijuna ljudi) u tih 11 zemalja, a njihov značaj za gospodarstvo sve je važniji. Među značajnijim zaključcima istraživanja je i činjenica da se bave rješavanjem društvenih i ekoloških izazova te očekuju da i veliki brendovi čine isto. Kao korisnici pametnih uređaja, očekuju da će trgovačke i financijske usluge biti brze i praktične jer žele kupovati preko interneta, plaćati beskontaktno i ljubitelji su mobilnog bankarstva.

Mastercardova studija daje sliku mlade generacije koja se financijski oslanja uglavnom na svoje roditelje, ali ipak pokušava diverzificirati svoje izvore prihoda. Prosječni mjesečni prihod ispitanika iznosi 450 eura, a gotovo svakom trećem od njih (30 posto) roditelji su i dalje glavni izvor prihoda, 19 posto ima posao s nepunim radnim vremenom, a 32 posto radi posao na puno radno vrijeme. Osjećaju se ovisnima o roditeljima i promjena vlastitog statusa im je prioritet u budućnosti. Njihovi su glavni ciljevi stoga dovršiti obrazovanje i steći prvo profesionalno iskustvo. U budućnosti žele zarađivati 2000-3000 eura mjesečno – dovoljno da uzdržavaju obitelj te da uštede za stan, odmor te putovanje s vremena na vrijeme.

Iako im je novac važan, pripadnici generacije Z ipak najviše cijene odnose s drugim ljudima. Više od polovice ispitanika (51 posto) slaže se da u životu postoje značajnije stvari od novca. Na pitanje o vrijednostima koje su im najvažnije, ukazuju na obitelj (67 posto), zdravlje (60 posto), prijatelje (45 posto) i ljubavni život (43 posto). Suprotno uvriježenoj percepciji, po njihovom mišljenju ništa ne može zamijeniti razgovore licem u lice i 64 posto voli slobodno vrijeme provoditi s drugima (osobito prijateljima), a ne biti sami.

Njihovo uvažavanje ovih vrijednosti odražava se i u brizi za društvena i ekološka pitanja. Gotovo polovica ispitanika iz Srednje i Istočne Europe u Mastercardovoj studiji kaže da donira raznim zakladama i nevladinim organizacijama, a trećina njih volontira. Kada razmišljaju o budućnosti, stanje našeg planeta jedna je od njihovih najčešćih briga (40 posto).

Prva generacija rođena u doba raširene dostupnosti interneta nerazdvojno je povezana s digitalnim svijetom. Oni su veliki korisnici društvenih medija kako bi bili u tijeku, komunicirali s prijateljima i bavili se onime što ih ispunjava. Najaktivniji su na YouTubeu (91 posto), Instagramu (82 posto) i Facebooku (77 posto). Čak 70 posto ispitanika prema Mastercardovu istraživanju koristi društvene mreže kao primarni izvor informacija i inspiracije, a 73 posto svakodnevno razgovara sa svojim prijateljima putem chat aplikacija. Također, uživaju u digitalnoj zabavi, glazbi (89 posto), filmovima i serijama (74 posto) ili igranju video igara (67 posto) barem jednom tjedno.

Kupnja online za generaciju Z je najprirodnija stvar pa tako čak 76 posto pripadnika kupuje upravo na taj način najmanje jednom mjesečno, najčešće odjeću, hranu te proizvode za ljepotu i njegu, a najsretniji su kad traženi proizvod pronađu po akcijskoj cijeni.

„Generacija Z uzima pogodnosti koje dolaze s tehnologijom zdravo za gotovo. Brendovi koji žele vladati digitalnim svijetom moraju ponuditi jednostavnost uporabe, brzinu i besprijekorno iskustvo, po mogućnosti sve dostupno na pametnom telefonu. To se odnosi na kupnju, plaćanja, financije i sve druge vrste usluga. Isplati se pratiti preferencije generacije Z jer oni diktiraju trendove sutrašnjice”, kaže Marta Życińska, potpredsjednica za marketing i komunikacije za Srednju i Istočnu Europu u Mastercardu.

Pri fizičkoj kupnji mladi preferiraju bezgotovinsko plaćanje koje nudi praktičnost i brzinu koju traže. Čak 80 posto ispitanika plaća karticom, a 61 posto koristi je češće nego gotovinu. Jedna od glavnih prepreka plaćanju karticom je nedostatak POS uređaja u trgovinama. Osim za kupnju, mlada generacija želi iskoristiti digitalna rješenja u bankarstvu pa 82 posto ispitanika kaže da imaju bankovni račun te da im je dobra mobilna aplikacija jedna od najvažnije stvari pri odabiru financijske institucije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram