Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2020

Neuroznanstvenici kažu da "power nap" stvarno djeluje, zašto ga onda ne koristimo češće?

Neuroznanstvenici već su desetljećima upoznati s činjenicom kako 10-minutno drijemanje značajno poboljšava usredotočenost i kognitivne performanse. Čak je poznato i to kako nas drijemanje čini pametnijima, boljima i bržima.

 

Pomislili biste kako bi direktorima bilo u cilju omogućiti radnicima mogućnost drijemanja?

S obzirom na sve ove pozitivne dokaze o „power napu" pomislili biste kako bi direktorima bilo u cilju omogućiti radnicima mogućnost drijemanja kako bi dobili maksimalne rezultate, no to nije slučaj. Prema istraživanju New York Timesa, većina kompanija još uvijek svoje zaposlenike prisiljava, da se skrivaju u automobilima ili zahodu kako bi se samo na kratko odmorili i bili ponovo spremni na rad.

Tužna istina jest da direktori ipak u ovoj situaciji ignoriraju znanost i ne oslanjaju se na činjenice o produktivnosti do kojih su neuroznanstvenici došli  svojim istraživanjima. U današnjem vremenu to bizarno ignoriranje činjenica je najviše vidljivo u tzv. otvorenim uredima. Takvi uredi uzimaju zamaha zadnjih 30 godina unatoč mnogobrojnim istraživanjima koja dokazuju smanjenje produktivnosti u uredima takvoga tipa. Otvoreni uredi su potpuna suprotnost poticanju drijemanja jer radna okolina postaje glasna parlaonica. Privatni prostori su rijetkost, do te mjere da zahtjev pojedinca za privatnošću dovodi do sumnjivosti kolega.

Direktori su, trošeći novac na stvari koje ne podupiru produktivnost, zapeli u blatu loših odluka. Stvaranje ureda koji potiče drijemanje, dovelo bi do toga da direktori moraju priznati da su pogriješili, a to je ujedno i stvar koju jedinu ne mogu podnijeti.

Na svu sreću, svi stari direktori će jednoga dana biti zamijenjeni novim, mlađim i pametnijim direktorima, koji će odustati od otvorenih ureda, te raditi urede koji obiluju privatnošću i slobodom za drijemanje.

To bi se moglo dogoditi prije nego mislite, jer će takvo radno okruženje potpuno dominirati u produktivnosti i performansama naspram kompanija koje se drže razmišljanja 20. stoljeća koje dovodi do zasićenja umornih pojedinaca.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram