Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2020

Postigli ste potpuni balans ako možete reći da radite ono što zaista volite

Emocije se često mijenjaju i ponekad, čak i kada osjećamo jaku emociju, zapitamo se gdje je tu granica, je li moguće osjećati više, jače i dublje od onog što sad osjećamo?  Čak i onda kada osjećamo ogromnu radost u vašem se mozgu može pojaviti pitanje: Jesam li stvarno sretan/na ili se zavaravam? Mogu li dobiti još više  od ovog života?

 

Radite li ono što biste radili i onda kada da vas nitko ne gleda?

Najbolji pokazatelj da se vaš život kreće u pravom smjeru  i da ste postigli pravu sreću jest da radite ono što biste radili i onda kada da vas nitko ne gleda.

Previše razmišljamo o tome što drugi ljudi misle o nama zato što žudimo za povezanošću i da smo stalno uključeni. I to je prirodno. To znači biti čovjek i biti društveno biće. Međutim, sreća se može definirati kao osjećaj koji dobijemo kada vaše želje odgovaraju vašim postupcima. I dan za danom većina nas, ipak, dopusti drugima da im na to utječu. Ponašamo se na temelju društvenih normi i očekivanja više nego na temelju svojih istinskih želja, potreba i mišljenja. Pretvaramo se i šaljemo sliku o sebi za koju vjerujemo da je drugi žele vidjeti. I na kraju dana, osjećamo se umorno od pretvaranja.

Kada biste radili ono što biste radili i kada vas nitko ne gleda, iako ćete ponovo usklađivati svoje želje i ponašanje, unutarnji sukobi bi nestali. Ne biste imali više onaj paralizirajući strah od pokušavanja ili učenja nečeg novog kao ni žaljenje jer nešto niste učinili, a to sve samo zato što više ne slušate osuđujuće i kritzirajuće glasove koji vam govore kako se trebate ponašati i u kojem smjeru ići. Tada znate da ste vi odgovorni za sebe i da sve što vam se dogodi su samo posljedice vaših odluka.

 

Najvažnija stvar koja vam treba je emocionalna inteligencija

Stoga, ako je mjera sreće da radimo ono što bismo radili čak i da nas nitko ne gleda, što to trebamo poduzeti? Što je to potrebno da bismo bili autentični s našim ponašanjem?

Najvažnija stvar koja vam treba je emocionalna inteligencija. To znači da trebate obraćati pozornost na to što osjećate i zašto to osjećate i da te osjećaje možete iskazati, ali i kontrolirati. Bez tog osnovnog poznavanja sebe samih mnogo je lakše pustiti drugima da vas usmjeravaju i govore što vam je činiti.

Dio emocionalne inteligencije je i svjesnost o drugima i to vam je potrebno kako biste mogli raditi što želite uz podršku umjesto konflikt. Život nije savršen i sigurno ćete imati teških dana, no samo zato što se osjećate tužno ili frustrirano ne znači da je život potpuna katastrofa i da ne trebate biti sretni. Već, pogledajte širu sliku i znajte da su emocije tu da služe vama, a ne vi njima. Ako možete to shvatiti  i svoju energiju usmjeriti prema pozitivnim stvarima oko vas, uspjeli ste u životu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram