Zatvori
Poslovni Puls
15/03/2020

Roditelji najuspješnije djece rade ovih 5 stvari

Biti roditelj  ponekad je težak posao i nitko ga ne radi savršeno. Ipak, postoje stvari koje možete napraviti kako bi vaša djeca odrasla u osobu koja je zadovoljna svojim životom i koja zna kontrolirati svoje ponašanje.

Evo što, prema nekim istraživanjima, roditelji uspješne djece rade drugačije:

Više razgovaraju sa svojom djecom

Istraživači s MIT-a, Harvarda i sveučilišta u Pennsylvaniji koristili su MR (magnetsku rezonancu) kako bi proučavali aktivnosti mozga kod tridesetoro djece u dobi od četiri do šest godina. Također su slušali audio zapise iz njihovih domova kako bi izmjerili  koliko djeca i njihovi roditelji međusobno razgovaraju. Nakon provedenog istraživanja, ispostavilo se kako su djeca čiji su roditelji više razgovarali s njima pokazala više aktivacije u Brocinom području mozga  - dijelu mozga koji upravlja motoričkom kontrolom govora. Ovaj podatak je važan jer je sposobnost slušanja i govora u visokoj korelaciji s uspjehom. Zapravo, poslodavci komunikacijske vještine ocjenjuju kao vještine koje najviše traže kod kandidata.

Djeci ne dozvoljavaju korištenje mobilnih i drugih uređaja u kasnim večernjim satima

Nedostatak sna negativno utječe na rad mozga, pamćenje, sposobnost učenja, imunološki sustav, razinu hormona te povećava mogućnost depresije, tjeskobe, pretilosti i smrti. Istraživanjem se otkrilo kako korištenje elektroničkih uređaja  - pogotovo u satima prije spavanja – ima mnogo veze s činjenicom da djeca uglavnom ne spavaju dovoljno. U studiji u kojoj se ispitivalo 6 616 adolescenata gotovo tri četvrtine (71,5 posto) koristilo je mobilni uređaj, tablet, prijenosno računalo ili gledalo TV prije odlaska na spavanje. Ovakav podatak nije dobar, budući da su kroz istraživanje takvo ponašanje povezali s lošijom kvalitetom sna kao i nižom razinom kvalitete života povezanu sa zdravljem.

Uče  ih duhovnosti

Istraživači s Harvarda proučavali su longitudinalne podatke o zdravlju i dobrobiti više od 5 600 mladih. Tako su pronašli vezu između tjednog pohađanja vjerskih susreta i većeg zadovoljstva životom, manjom razinom konzumacije cigareta i droga. Također su pokazani i znatno manji simptomi depresije i kasnija seksualna inicijacija što samim time dovodi i do manjeg broj seksualnih partnera. Slične rezultate, autori su pronašli i kod djece koja su se redovito molila ili meditirala.

Slušaju glazbu s djecom

Prema studiji provedenoj na sveučilištu u Arizoni, djeca - posebice tinejdžeri – koja su dijelila glazbena iskustva s roditeljima, izjavili su da imaju bolje odnose sa svojim majkama i očevima. To podrazumijeva ne samo odlazak na koncerte ili sviranje instrumenata zajedno, već i samo slušanje glazbe prilikom vožnje u automobilu. Dio toga ima veze s emocijama koje glazba potiče i fenomenom koji stvara empatiju kod ljudi koji dijele neko iskustvo.

Oni pokazuju "unutarnji lokus kontrole"

Psihološki vjerujemo da su naše postupci važni te da sami kontroliramo svoju sudbinu što se dijelom povezuje s ‘unutarnjim lokusom kontrole’. No suprotno tomu, vanjski lokus kontrole podrazumijeva da osoba osjeća da je nemoćna promijeniti svoj život, što je način razmišljanja koji općenito vodi nižim razinama postignuća u životu.  Kada je u pitanju roditeljstvo i kakva će biti vaša djeca, unutarnji lokus kontrole je pak povezan s djecom koja bolje rade i ostvaruju bolja postignuća. Prema studiji objavljenoj u Frontiers in Psychology, roditelji s unutarnjim lokusom kontrole su  uporniji i strukturirani u usporedbi s onima koji imaju  vanjski lokus kontrole. Kao takvi, oni imaju tendenciju da podižu djecu koja će bolje spavati, manje se prejedati i manje izbacivati izljeve gnjeva.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram