Zatvori
Foto: Man laying on bed at late night in a dark room checking his smartphone. Internet addiction.
Poslovni Puls
06/01/2020

Prestala sam koristiti mobitel prije spavanja - evo 9 stvari koje sam naučila

POVEZANE OBJAVE:

Već je poznata stvar da korištenje mobitela prije spavanja može nepovoljno utjecati na kvalitetu sna. Zbog toga se novinarka Jamie Friedlander odvažila na eksperiment –  odlučila je ne koristiti mobitel dva sata prije odlaska na spavanje u periodu od dva tjedna.

Evo što se dogodilo.

  1. Nesvjesno posezanje za mobitelom

Neću lagati: prvih nekoliko dana je bilo teško. Prsti su mi bili nemirni, a nekoliko puta sam i nesvjesno posegnula za mobilnim uređajem.

  1. Bolji san

Iako sam oduvijek imala problema s nesanicom i anksioznošću, počela sam osjetno bolje spavati nakon što sam prestala surfati internetom prije spavanja. I istraživanje je dokazalo da ljudi koji koriste mobilne uređaje prije spavanja mogu imati lošiji san od onih koji nemaju tu naviku. Ta me je spoznaja inspirirala da ustrajem u svojoj odluci.

  1. Kvalitetnije provedeno vrijeme sa suprugom

Ovaj je eksperiment možda najveći utjecaj imao na moj brak. Bez mobitela u rukama suprug i ja smo mogli voditi smislenije razgovore. Umjesto Netflixa ili surfanja na mobitelima, kartali smo ili slagali puzzle.

  1. Više vremena posvećenog samoj sebi

Višak slobodnog vremena odlučila sam usmjeriti na njegu lica i tijela. Svaku sam noć provodila 30 minuta ili sat vremena njegujući kosu, isprobavajući raznorazne maske za lice ili izbjeljujući zube.

  1. Povratak starim hobijima

Bez privlačne distrakcije Reddita, Instagrama ili Facebooka vratila sam se nekim starim hobijima – čitanju, prelistavanju časopisa i pisanju pisama.

  1. Postala sam manje anksiozna zbog posla

Otkako sam prije šest mjeseci počela sam raditi kao freelancer na puno radno vrijeme borila sam se s time da si odredim strogo radno vrijeme. Ne korištenje mobitela dva sata prije spavanja ujedno je značilo i ne provjeravanje poslovnih e-mailova. Jednom kada sam uvidjela da moj posao ne pati zbog neodgovaranja na e-mailove u bilo koje doba dana, dobila sam dodatnu motivaciju da se strože pridržavam radnog vremena.

  1. Nisam više imala potrebu da posegnem za mobitelom čim se probudim

Ne korištenje mobitela cijelo vrijeme utjecalo je na to da sam postupno postajala sve manje vezana za njega. Umjesto da instinktivno posegnem za njime čim se probudim, prvo sam napravila krevet, umila se i pripremila šalicu kave.

  1. Preispitala sam svoje navike na društvenim mrežama

Ovaj eksperiment mi je otvorio oči i u vezi količine vremena koju provodim na društvenim mrežama, naročito na Instagramu. Bilo je oslobađajuće stalno ne gledati u fotografije drugih ljudi. Osim toga, to me ponukalo da uklonim aplikacije društvenih mreža s telefona.

  1. Počela sam pratiti radnju TV emisija koje sam gledala

Prije eksperimenta imala sam naviku surfati na mobitelu i gledati najnoviji show na Netflixu. Tijekom trajanja eksperimenta zatekla sam se kako usredotočeno pratim radnju „Narcosa“ što je, kao što pretpostavljate, teško postići dok radite dvije stvari istodobno.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram