Zatvori
Poslovni Puls
26/10/2019

Ekspert za san objašnjava što se događa kada nemamo dovoljno sna

Upoznati smo s činjenicom da manjak sna sprječava mozak u stvaranju novih sjećanja, što bi značilo da mozak otežano prima nove informacije i pamti nova iskustva, a zbog toga vi imate osjećaj kao da ste doživjeli amneziju. Također manjak sna dovodi do povećanog razvoja toksičnih proteina u mozgu poput beta-amolida koji se često povezuje s nastankom Alzheimera.

 

Nedostatak sna utječe na reproduktivni sustav

Koje su to posljedice s kojima se možete suočiti ako tijelu uskraćujete san? Posljedica je naime mnogo, prvo znamo da nedostatak sna utječe na reproduktivni sustav. Poznato je da muškarci koji spavaju samo pet do šest sati noću razina testosterona bude jednaka muškarcima deset godina starijima od njih. Dakle, nedostatak sna će vas postarati za skoro deset godina kada govorimo o aspektu muškosti.

Nedostatak sna, naravno, utječe i na imunološki sustav pa nakon samom jedne noći spavanja četiri do pet sati, sposobnost da se imunološke stanice izbore sa stanicama koje sadržavaju rak  smanjuje se za 70 posto. Koliko je jaka poveznica između nedostatka sna i mogućnosti da obolite od raka govori i to da je World Health Organization odlučila svaki oblik rada u noćnoj smjeni klasificirati kao mogući kancerogen.

Jednom kada provedete više od 16 sati budni, tada je moguće vidjeti mentalno i fizičko pogoršanje u tijelu. Ako pak budete budni 19 do 20 sati u danu vaš mentalni kapacitet će biti toliko oštećen da ćete se osjećati toliko ošamućeno kao netko tko je pijan. Prema tome, ako ste predugo budni, nakon 16 sati budnosti bilo bi idealno vrijeme da svoje tijelo obnovite odlaskom na spavanje od barem 8 sati sna kako bi se popravila sva nastala „šteta“ zbog predugog ne spavanja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram