Zatvori
Poslovni Puls
24/10/2019

10 znakova da vaš zaposlenik želi pronaći drugi posao

U području menadžmenta postoje različiti znakovi prema kojima možete zaključiti da bi vaš zaposlenik mogao dati otkaz.

Neki tvrde kako biste se trebali zabrinuti ako se zaposlenik odjednom na posao počne pojavljivati u odjelu ili pak potpuno casual. Za druge je znak upozorenja, ako se jedan od članova tima ne pojavljuje na poslu češće nego inače. U razdoblju prije digitalizacije, poslodavci su više obraćali pozornost na printere ne bi li vidjeli isprintane životopise svojih zaposlenika, što im je bio očit znak da se potencijalno sprema dati otkaz.

 

Nekoliko profesora menadžmenta nedavno je provelo nekoliko istraživanja..

No, je li ijedna od ovih pretpostavki temeljena na znanstvenim istraživanjima? Kako bi to i doznali, nekoliko profesora menadžmenta nedavno je provelo nekoliko istraživanja. Ispada da ipak većina onoga što ste čuli je zapravo samo izmišljotina.

Što to dakle pokazuje da zaposlenik ima namjeru dati otkaz, a da je ujedno temeljeno na znanstvenim ispitivanjima? Prema istraživanju profesora, ovo je 10 znakova koji će vam otkriti namjere vašeg zaposlenika, odnosno njihov potencijalni otkaz:

  1. Njihova produktivnost na poslu se smanjila više nego inače
  2. Manje se ponašaju kao timski igrači nego je bilo uobičajeno
  3. Češće rade manje posla nego inače
  4. Manje su se voljni posvetiti dugoročnijim zadacima
  5. Pokazuju manju razinu zainteresiranosti za rad s kupcima nego inače
  6. Izgubili su entuzijazam za postizanje misije kompanije
  7. Pokazuju nezadovoljstvo svojim poslom češće nego inače
  8. Ranije odlaze s posla nego inače
  9. Pokazuju negativne promjene u stavu
  10. Pokazuju manje truda i radne motivacije nego inače

 

Svako od navedenih ponašanja, od niske produktivnosti do povećanog nezadovoljstva i smanjenog interesa za posao, zapravo je indikator da se zaposlenik mentalno odvaja od posla koji je radio i manje ulaže u svoj rad, odnose s kolegama i kupcima. Pratite tako ponašanje svojih zaposlenika i ako primijetite neke od ovih znakova, imate razloga za brigu.

Svi znamo da je trošak gubitka dobrog zaposlenika visok, stoga primijetite li da jedan od vaših najboljih ljudi izgleda kao da je mislima negdje drugdje, postoji li nešto što možete učiniti i promijeniti njegovo ili njezino mišljenje? Na temelju provedenog istraživanja dano je nekoliko prijedloga.

Prvo, ponudite svojim zaposlenicima nešto što će ih natjerati da promisle o ostanku  bilo da je riječ o promaknuću, povećanju plaće, radu na posebnim projektima i slično. Također, pokušajte tehniku poznatu kao "stay interview" gdje umjesto da provodite intervjue u kojima samo želite saznati što je uzrokovalo da dobri zaposlenici daju otkaz, održavajte redovite intervjue "jedan na jedan" sa svojim zaposlenicima koji postižu visoke performanse kako biste otkrili što ih to drži u vašoj organizaciji i što bi se moglo promijeniti i poboljšati kako bi ih zadržali u kompaniji i dalje.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram