Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2019

Vaši novi zaposlenici bi trebali kreirati vaš proces uvođenja

Istraživanje za istraživanjem naglašava važnost obuke i razvoja zaposlenika. Dokazano je kako je to jedan od najvećih pokretača da zaposlenici svoj posao rade bolje i kvalitetnije te se tako povećava produktivnost i profitabilnost po zaposleniku.

Prema istraživanju Society for Human Resourcesa, čak 47 posto zaposlenika se izjasnilo kako im je mogućnost napredovanja i razvoja karijere unutar tvrtke jedan od najvažnijih faktora zadovoljstva poslom.
Dok većina poduzetnika i menadžera prepoznaju važnost procesa obuke, njeno provođenje ipak predstavlja izazov.

Naime, menadžeri su uglavnom veliki dio svog radnog vremena zauzeti brojnim obvezama između kojih teško mogu pronaći vrijeme za osmišljavanje priručnike za obuku svojih zaposlenika. No, osoba koja bi taj posao mogla vrlo dobro obaviti je, ne biste vjerovali, upravo vaš najnoviji zaposlenik.

Ovo su tri razloga zašto je to tako:

  1. Oni imaju vremena

Vrlo je vjerojatno da vaš novi zaposlenik neće imati mnogo toga za raditi u svom prvom tjednu na poslu te većina poslodavaca ne očekuje da odmah sve znaju i budu sposobni samostalno odrađivati posao. Poslodavci su svjesni da ipak postoji određeno razdoblje koje je zaposleniku potrebno da nauči kako raditi svoj posao. Dio tog učenja je i razumjeti kako ponoviti obuku. Nakon prikupljanja i apsorbiranja svih novih informacije koje su stavljene pred njih potrebno je da napišu i sažetak s onim stvarima koje su uistinu važne za posao. Tako, novi zaposlenici imaju priliku izraditi priručnik za obuku s obzirom na sve informacije koje su prethodno morali pročitati.

  1. Preispitivat će vaše procese

Za zaposlenike koji su novi na poslu prirodno je da imaju pitanja, a kada postavljaju pitanja vjerojatno će preispitivati i neke vaše procese. I to je odlična stvar. Oni, dakle, samo žele razumjeti čitavu smisao vašeg poslovanja i procesa koje koristite. Dokumentiranjem odgovora, oko nedoumica s kojima su se oni susreli, olakšat će drugim osobama u budućnosti. Prema tome, vaše odgovaranje na pitanja zaposlenika je zapravo odličan način da se poboljša sadržaj vaših priručnika, a da pri tom niste trebali ulagati nikakav dodatni napor.

  1. Mogu izbaciti stare i nevažne informacije

Vaš novi zaposlenik prolazit će kroz mnogo sadržaja – dokumente, web-stranice, blogove, videa i tako dalje. Upijati će veliki broj informacija iz različitih izvora i stoga postoji velika šansa da određeni postotak priručnika neće više biti relevantan.
Sigurno ste barem nekada čuli kako menadžeri zaposlenicima govore da „Već odavno ne koriste određeni sustav“ ili pak „da zanemare neki video ili blog“. Prema tome, dok oni prolaze kroz sav taj sadržaj važno je da ih se uputi u to što je od svih tih informacija još uvijek relevantno za tvrtku i time će u priručniku ostati samo najvažnije informacije koje će svima biti korisne.

 

Zapamtite, sastavljanje materijala iz kojeg će svi moći ponešto naučiti ne mora biti veliki pothvat za tvrtku i oduzimati vrijeme osobama na vodećim mjestima jer vaš novi zaposlenik to može učiniti za vas.

Njemu će biti korisno za bolje uvođenje u posao koji će raditi.  Njegova pitanja vama će pomoći u poboljšanju sadržaja unutar priručnika u kojem će se nalaziti samo najvažnije informacije.

Nećete moći vjerovati koliko je posao koji je nekada predstavljao izazov sada jednostavno riješen i postao je zapravo 'win-win' situacija za sve.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram