Zatvori
Poslovni Puls
05/10/2019

3 razloga zašto je Jeff Bezos tako produktivan

Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, CEO Amazona, vlasnik Washington Posta i osnivač 2 milijarde $ vrijednog fonda za pomoć obiteljima bez doma i formiranje nove mreže predškolskih ustanova u područjima s niskim prihodima.

Pomislili ste kako Bezos s radom počinje prije zore, dnevno obavi više od 10 sastanaka i svakog tjedna donosi važne odluke. Istina je zapravo drugačija. Kako je Bezos to objasnio na prošlotjednom događaju koje je održao Economic Club of Washington, D.C., on koristi protuintuitivni pristup upravljanja njegovim vremenom.
Ovo su njegove tri ključne strategije za produktivnost:

 

  1. Dovoljno sna

Prema The National Sleep Foundation-u, studije su pokazale kako nam dobar san pomaže u jasnijem razmišljanju, boljem pamćenju informacija i donošenju odluka. Kada ne dobijemo dovoljno kvalitetnog sna to ugrožava našu, nazovimo „izvršnu funkciju“ – skup sposobnosti potrebnih za dobro obavljanje zadataka u školi, na poslu i u ostalim područjima svakodnevnog života. Bezos tako odlazi ranije na spavanje kako bi si osigurao osam sati sna, jer kako kaže tada razmišlja bolje, ima više energije i bolje je raspoložen.

 

  1. Ne dogovara sastanke prije 10 sati ujutro

Za razliku od rukovoditelja koji svoj dan započinju u zoru, Bezos svoje jutro voli započeti uz šalicu kave, novine i doručkom sa svojom obitelji. Nekima to izgleda kao potpuno gubljenje vremena, no Bezos se tako priprema za dan koji slijedi. Ono što je još zanimljivo jest da on svoje sastanke uglavnom završava do ručka.

 

  1. Donosi samo nekoliko odluka dnevno

Kao izvršni direktor, Bezos navodi kako je njegov primarni posao donositi mali broj kvalitetnih odluka. „Ako imam tri dobre odluke dnevno, dovoljno je.“, rekao je.  To ne znači da on odluke donosi sporo, već smatra da za održavanje energije i dinamike u kompaniji morate donositi odluke visoke kvalitete relativno brzo, što je dosta jednostavno za startup-e, a vrlo izazovno za velike kompanije. Zato Bezos radi na tome da donosi nekoliko ključnih odluka koje će Amazon gurati naprijed, te je jednom izjavio: „Iako je Amazon velika kompanija, želim da ima srce i dušu male.“

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram