Zatvori
Poslovni Puls
26/08/2019

Empat je suprotan narcistu, a ovo su znakovi da ste i vi empat

 

  • Osobe koje su osjetljive na emocije drugih poznati su kao empati.
  • Budući da su empati također osjetljivi na buku, miris i blizinu ljudi, velika je vjerojatnost da će se u gužvama osjećati preplavljeno, a u društvenim situacijama iscrpljeno.
  • Judith Orloff, psihijatrica je koja se identificira kao empat, bavi se drugim empatima kako bi im pomogla u suočavanju s njihovim izazovima.

Empatija je sposobnost koja omogućuje da razumijemo kako se netko drugi osjeća. Većina ljudi, osim ekstremnih slučajeva poput antisocijalnih i narcističkih osobnosti, ima mogućnost da osjete empatiju na nekoj razini. No, neke osobe su empatičnije od drugih. Oni koji su na vrhu ljestvice zovu se empati. "Empat je emocionalna spužva. To je osoba koja upija stres i pozitivne emocije u vlastito tijelo od drugih ljudi", objasnila je psihijatrica Judith Orloff, autorica knjige The Empath's Survival Guide.

"Empath je emocionalna spužva", izjavio je za Business Insider, Judith Orloff, psihijatar koji je napisao knjigu "Empath's Survival Guide", dodajući kako osoba "apsorbira stres i pozitivne emocije u vlastita tijela od drugih ljudi. "

 

Nemaju filtere poput ostalih ljudi

Kada je netko empat to ne znači samo da ima mnogo suosjećanja, u mnogim stvarima te osobe nemaju filtere poput ostalih. Snažno doživljavaju ono što se događa oko njih, vrlo su osjetljivi na buku, miris i pretjerano pričanje. To znači da u gužvi mogu brzo postati preplavljeni senzacijama i iscrpljeni nakon samo kratkog perioda.

"Imaju dar intuicije, dubine i stvarne brige za druge, a uz to osjećaju duboko suosjećanje.'', objasnila je Orloff, koja je i sama empat te dodala kako često daju previše od sebe te da mogu preuzeti bol u tijelu od svojih voljenih tako da je oni osjećaju.

 

Trebaju vrijeme samoće

Neki empati trebaju spavati sami, što može biti škakljiva tema razgovora s partnerom. Bliskost koja je uobičajena za vezu može biti iscrpljujuća za empata, iako su namjere njegova partnera dobre.

"Poznajem empate koji vole spavati sami, ali to ne govore svojim partnerima. Jednostavno ne mogu zaspati dok je netko drugi u krevetu. Jedna moja pacijentica to naziva priljubljeno držanje, jer njezin se partner voli priljubiti uz nju i zagrliti je, a ona se osjeća zarobljeno", objasnila je Orloff.

Nekima je možda teško pojmiti da netko treba vrijeme samoće u sretnoj vezi. To je još jedan od razloga zašto takvi ljudi dobivaju krive dijagnoze poput depresije ili anksioznosti. Oni uistinu mogu iskazivati simptome tih bolesti, no to može biti rezultat toga što su prisiljeni živjeti onako kako im ne odgovara.

Godinama slušaju kako su 'previše osjetljivi', mnogi od njih odrastu uvjereni da s njima nešto nije u redu, a istina je da imaju poseban dar. Ako nisu svjesni svoje prirode, svakodnevne interakcije mogu im nanijeti štetu.

 

Postavljanje granica može biti teško

Empatima je prava borba postaviti granice, posebno s manipulatorima koji ih mogu iskorištavati.

Narcisi i empati privlače jedni druge jer prvi u empatima vide nekoga koga mogu iskoristiti, a empati u narcisima vide nekoga kome mogu pomoći. Psihijatrica Orloff pomaže svojim klijentima da nauče kako se zauzeti za sebe i da shvate što je najbolje za njih.

''Uvijek im kažem da je 'ne' cijela rečenica. Naučite kako reći 'NE' te pritom ne ulazite u raspravu oko toga. Samo recite ne, žao mi je ne mogu to večeras, radije bih ostao kod kuće", navela je Orloff.

Na samom početku svjoe knjige, Orloff nudi test samoprocjene, dizajniran je tako da si empati sami mogu postaviti dijagnozu. Nakon toga u knjizi mogu pronaći tehnike, primjerice meditaciju, kojima si mogu olakšati.

Psihijatrica je istaknula da si empati moraju osvijestiti kako imaju prekrasan dar koji je u današnjem svijetu prijeko potreban, a njezin je posao pomoći im u suočavanju s izazovima kako bi prihvatili i uživali u tom svom daru.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram