Zatvori
Poslovni Puls
11/08/2019

Želite odgojiti uspješnu djecu? Prestanite rješavati njihove probleme

Godinama se cijeli koncept roditeljstva temeljio na 'ideji omogućavanja' i konstantnog trčkaranja oko djece kako bismo bili sigurni da imaju sve što im je potrebno, pa čak i više od toga. Naravno, kao što znamo, to im je u mlađoj dobi pomagalo da postanu neovisni, no kako djeca odrastaju, roditelji su i dalje u iskušenju da im uvijek budu pri ruci i na bilo koji način im olakšaju svakodnevni život.

Nova nedavna istraživanja sugeriraju da je za što zdravije odrastanje poželjno da roditelji samo iz daljine gledaju sazrijevanje i odrastanje svoje djece i pomažu im kada je to potrebno. Umjesto toga, i dalje postoje tzv. „roditelji kosilice“, roditelji koji pokušavaju riješiti sve buduće sukobe svoje djece, grade im put da što lakše pronađu posao jednostavno „kose“ put pred njima. Oni rade sve da put odrastanja njihove djece bude što lakši, glađi i bez velikih prepreka.

No, takav način roditeljstva je loša ideja

Važno je djecu naučiti kakav je stvarni svijet i kako on zapravo funkcionira te da neće uvijek sve biti jednostavno i onako kako su oni zamislili. Kada jednom budu zaposleni, moraju biti svjesni da šefovi neće uvijek imati razumijevanja i da će se morati potruditi puno više da bi nešto postigli. Potrebno je da se nauče nositi s neuspjehom i da znaju rješavati sukobe.

Kada, naime, svojoj djeci pomičete sve prepreke stvarnog svijeta ne činite im uslugu jer se tako ne uče nositi s problemima u stvarnom životu, ne uče kako ustrajati u neuspjehu kao ni  prevladati izazove s kojima se mogu susresti na radnom mjestu.

Ako činite sve za svoju djecu i umjesto njih to, definitivno, nije znak ljubavi i brige već je znak da ne vjerujemo da naša djeca zapravo odrastaju, sazrijevaju i postaju odrasli ljudi. Stoga, na vrijeme promijenite svoj način odgoja djece jer im možete učiniti veliku uslugu pripremite li ih za svijet onakav kakav on uistinu jest.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram