Zatvori
Poslovni Puls
24/07/2019

"Bio sam izgubljen i bez novaca sa 22. godine, a onda sam zaradio za mirovinu do 28."

Sa svoje 22 godine, Dandan Zhu, vodio je obiteljski kineski restoran u Bostonu. Odmah nakon što je diplomirao na jednom od boljih fakulteta odrađivao je praksu te shvatio kako mrzi financije i svaki oblik posla u kojem mora sjediti u uredu ispred računala radeći na Excelu i analizirajući beskorisne podatke i pri tom zarađujući svega 35 – 50 tisuća $ godišnje.

'Drugim riječima, nisam znao što učiniti sa životom'

Istovremeno njegova je obitelj prolazila kroz vrlo teško razdoblje pa su godinu dana proveli kako bi se pozabavili raznim poslovnim pitanjima. Tada je Zhu, morao voditi obiteljsko poslovanje što ga nije činilo najsretnijim, no to mu je dalo vremena da shvati što zapravo želi raditi u životu.

Dok je bio izgubljen i toj 'limbo' zemlji, radeći besplatno posao koji ne voli, znao je da život mora biti nešto više od toga i da mora zgrabiti svoju priliku. Tako je počeo čitati motivacijske knjige i knjige za samopomoć, a prvi autor koji mu je dao nadu bio je Zig Ziglar. Potom knjiga Stephena Coveya - „7 Habits of Highly Effective People“, bila je još jedna u nizu koja mu je uistinu pomogla. Također je, Zhu, putem Craig liste iznajmljivao sobe u njihovoj kući što je imalo utjecaja na njegov posao s nekretninama kasnije u životu.

Tih dana, iako je osam mjeseci radio sedam dana tjedno, dobio je priliku upravljati tvrtkom i zaposlenicima i tako naučiti mnogo vrijednih vještina, uključujući:

  1. Socijalne vještine, korisničke usluge, strpljenje, uvjeravanje, emocionalna inteligencija i upravljačke vještine – morao je upravljati ljudima duplo starijima od sebe i učiti brojne vještine povezane s komunikacijskim vještinama i interakcijom. Pri tom istovremeno upravljati dobavljačima, zaposlenicima, marketinškom strategijom i potrošačima.
  2. Cijenite ono što imate i ljude oko sebe – po svemu sudeći, mladi Zhu radio je nešto ne toliko impresivno u usporedbi sa svojim fakultetskim kolegama, no i dalje je znao kako podignuti svoj moral i nastaviti graditi svoje samopoštovanje i samopouzdanje. Isto tako, unatoč prebukiranom rasporedu pokušao je raditi sve one stvari koje bi jedan 22-godišnjak trebao raditi, kao što je izlazak s prijateljima.
  3. Nemojte biti ogorčeni ni zbog čega – Budite svjesni da ste neke stvari mogli učiniti drugačije samo da ste imali više samopouzdanja. Niste žrtve, već sami donosite odluke i odabirete svoj put, kako u poslu tako i u svim drugim životnim aspektima. „Uvijek sam bio strastveni pjevač i dobio sam priliku otići u Kinu na posebno natjecanje slično Američkom idolu, ali nažalost zbog obiteljskog posla nisam mogao otići jer nije bilo nikoga tko bi mi mogao pomoći s vođenjem posla dok bi ja pokušao biti zvijezda u usponu.“, rekao je Zhu.

U to sam se vrijeme osjećao tako ogorčeno - tako iskorišteno, zlostavljano i pogrešno zbog pritiska moje obitelji i oslanjanja na mene da vodim restoran

Zhu je bio uvjeren kako bi već bio slavan da ga u njegovoj namjeri odlaska na natjecanje nije spriječio posao. No, prava istina je da nikada nije bio toliko samouvjeren i nikada nije smatrao da bi on stvarno mogao biti pjevačka zvijezda iako je to njegova velika strast. Njegova nemogućnost sudjelovanja zapravo je bila njegov izbor jer mogao je kupiti kartu i napustiti posao da je uistinu vjerovao da ima ono nešto što je potrebno za slavnu pop zvijezdu u Kini. Na kraju je, ipak, odlučio ostati što je samo njegova krivnja, a ne krivnja njegove obitelji. Najgori način liječenja sebe i drugih je glumiti žrtvu to je zabluda koja negativno utječe na vaše razmišljanje i odnose s drugima.

Bilo je samo pitanje vremena kada će Zhu prestati sebe uspoređivati s drugima jer tada je zapravo radio dobru stvar za svoju obitelj i toga se nije smio sramiti. U razdoblju od 23. – 28. godine Zhu je obavljao poslove prodaje, postavši vrhunski 'headhunter' te je učio o nekretninama i postao vlasnik stana.

Do 28. godine uspio se povući iz svoje uspješne karijere i ulaganja te otići u mirovinu

Zhu sada živi u stanu s cimerima u Brooklynu koji mu podmiruju troškove najma, a posao kojim se bavi je dijeljenje znanja koje posjeduje kako bi drugima pomogao u postizanju financijske slobode kroz prodaju, uspješno ulaganje i vjerovanje u sebe. Danas, Zhu, ponovo radi svaki dan, no radi za sebe i po svom rasporedu. Piše, podučava, drži motivacijske govore i trenira druge da koriste Dandan metodu u potrazi za poslom.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram