Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2019

Crtanje je najbrži i najefikasniji način za učenje, prema najnovijim istraživanjima

Kada je bio posljednji put da ste uzeli papir i olovku i nešto nacrtali? Za većinu ljudi odgovor bi bio srednja škola i sat likovnog ili pak večer organizirana kod prijatelja igrajući Pictionary. Osim profesionalnih slikara ili osoba kojima je crtanje hobi, malo nas ima vremena za skiciranje, crtanje ili bilo koji drugi oblik likovne umjetnosti u našim životima.

 

Zašto je crtanje tako dobar način za učenje?

No, prema novom provedenom istraživanju, pravi odgovor  na pitanje bi ipak bio onda kada ste pokušali napraviti nešto novo. Naime, istraživanjem se dokazalo kako najbrži način da dođete do novih informacija i one budu pohranjene u vašem mozgu je crtanje.

Također bez obzira posjeduju li ispitanici ikakve likovne sposobnosti, nakon samo 40 sekundi laganog skiciranja, ispitanici su mogli sjetiti znatno više informacija te su se prisjećali većeg broja detalja i učinili znatno brže.

Zašto je crtanje tako dobar način za učenje?  Pretpostavlja se da razlog leži u tome što crtež omogućuje mozgu različite načine povezivanja i viđenja stvari koje se uče.

 

Crtanje poboljšava sjećanje bez obzira o kakvim je zadacima riječ

Većina nas vjerojatno ne koristi dobre  tehnike učenja, a crtanje je jedan od najboljih pristupa ako je vjerovati rezultatima istraživanja. Ne samo da pomaže u bržem i pametnijem učenju, već je toliko jednostavno i diskretno za korištenje u gotovo svim situacijama – od predavaonica do soba za sastanke.

Tako je i društvo za psihološku znanost, na temelju dobivenih rezultata, navelo da crtanje poboljšava sjećanje bez obzira o kakvim je zadacima riječ, a zbog jednostavnosti korištenja znači da se može koristiti u svim situacijama u kojima malo švrljanja po papiru ne predstavlja problem. Zato kada sljedeći put poželite nešto naučiti, nemojte čitati ni pisati već umjesto toga švrljajte po papiru.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram