Zatvori
Poslovni Puls
17/07/2019

6 pravila za uspješno pregovaranje

POVEZANE OBJAVE:

Uspješna poduzetnica i kćer američkog predsjednika, Ivanka Trump,  imala je mnogo prilika da usavrši svoje vještine pregovaranja.

Kako je napisala za Motto, njen uspjeh kao pregovarača svodi se na „studioznu pripremu, temparament i ljubav prema igri“.  Također je podijelila svoja pravila za pregovaranje koja može  slijediti svatko kako bi dobio ono što želi.

Ovo su njena omiljena:

  1. Obrati pozornost na govor tijela

Sjedenje na rubu stolca može vas učiniti da izgledate previše željno. Zbog lupkanja prstima možete izgledati nestrpljivo. Isto tako, prekrižene ruke može učiniti da djelujete prestrašeno. Vodite računa o tome.

  1. Pregovaraj uživo

Elektronska pošta omogućava ljudima da izbjegnu direktno sučeljavanje i daje im na vremenu da smisle prikladan odgovor. Također, teže je pogrešno procijeniti ton razgovora kada se razgovora licem u lice.

  1. Probajte razumijeti ciljeve druge osobe

Često tuđi ciljevi nisu u skadu s vašima, a vi ste u mogućnoti dati im što žele kako bi se oni osjećali da su pobijedili.

  1. Budite spremni otići

Ako stvari postanu prežustre ili vam se čini da ne možete uskladiti uvjete dogovora, predložite pauzu kako biste se ohladili.

  1. Odredite svoje ciljeve unaprijed

Ako ne znate što želite postići prije no što krenete u pregovore, dozvoljavate suprotnoj strani da definira vaše ciljeve.

  1. Slušajte više no što govorite

Što se manje uključujete, veće su šanse da će druga osoba napraviti pogrešku i ponuditi vam informaciju koju bi inače sačuvala.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram