Zatvori
Poslovni Puls
16/06/2019

Imate problema sa prokrastinacijom? Probajte ovaj jednostavan petominutni trik

Svi smo se jednom našli u sličnoj situaciji: imaš za odraditi neki super težak zadatak I znaš da moraš početi s odradom istoga. Doslovno kao da sjedi ispred tebe gleda te i zna da će ti zadati muke prilikom njegove odrade pa ti se stoga I smije u lice. Piše Justin Bariso.

Ali jednostavno ne možete započeti, vrtite si po glavi koliko vremena će se provesti na odradi istoga i koliko muke uložiti i to je puno više vremena nego što imaš na raspolaganju.

Naravno, barem možete započeti s tim zadatkom i dobiti nešto od toga. Zapravo, da ste iskoristili sve prostore slobodnog vremena koje ste imali u prethodnim danima, gotovo sigurno bi već dovodili taj zadatak kraju.

''Samo što nisam započeo'', mislite sami u sebi. ''Možda ipak sutra.''

Znamo se svi ponekad pogubiti na društvenim mrežama, ili tražeći muziku koja će nas malo i motivirati za rad.

Sve negdje gledamo neku izliku i odgađamo početak rada na takvom zadatku.

Ali to ne mora biti tako.

U svojoj novoj knjizi, EQ Applied: Real-World Guide to Emotional Intelligence, uvodim čitatelje na niz alata i metoda koje pomažu da vaše emocije rade za vas umjesto protiv vas i koče vas.

Jedan od alata je jednostavan petominutni trik koji će vam dati potrebnu motivaciju i povećati produktivnost te vam pomoći da rad odradite perfektno kao što i inače radite.

Nazvat ću ga ''trailerom''.

 

The Trailer

Postoji razlog zašto su Hollywoodski studiji izumili filmske ''trailere'': Dok publika možda nije motivirana posvetiti se filmu 90+ minuta, dovoljno je pogledati samo kratki uvod u film i vidjeti hoće li nas taj ''trailer'' zainteresirati da pogledamo cijeli.

Trailer je još jedno ime za neku vrstu terapije za mozak poznatije kao pravilo od pet minuta.

Evo kako to funkcionira:

Vi se prisilite da radite na zadatku smo pet minuta, mozak tada shvaća da nakon 5 minuta može odustati, ako to želi. Naravno, češće nego inače, bit ćete motivirani za nastavak rada.

Trailer tu radi velik posao jer je često početak rada najveći problem.

''Bojimo se velikog bloka, sami se bi preuveličavamo da je zadatak prevelik i pretežak i da ćemo se itekako pomučiti odradom istoga i to nas uvelike sputava.'', objašnjava psiholog Andrea Bonior.

''Ali preskakanjem psihološke prepreke za početak, vaš mozak dobiva ''boost'' za rad. Često, nećete se htjeti zaustaviti nakon tih 5 minuta. Ali ako to učinite. Možete u potpunosti bez grižnje savjesti zastati i kasnije nastaviti jer ste podsvjesno ispunili zadano. Uostalom, pet minuta posla je više nego nula minuta, i to je korak naprijed.'', objašnjava Bonior.

Korak po korak, rad povećavate s pet minuta na 10, 15 i više i zadatak koji ste imali, a da niste ni primijetili, privodite kraju i sami sebe punite pozitivom. Jer kako se bliži kraj tako ste sve pozitivniji oko toga da ustvari završavate ono što se činilo ''nemogućim''.

Tada, umjesto da je vaš zadatak daleko od završetka i djeluje kao planina za preskočiti, izgleda kao najbolja moguća verzija i mala prepreka za prekoračiti do cilja.

Dakle, ako se borite pronaći motivaciju za pokretanje vas samih oko nekog zadatka, ponovite si ovo – Samo. Pet. Minuta.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram