Zatvori
Poslovni Puls
14/04/2019

Želite smanjiti razinu stresa na poslu? Istraživanje kaže da trebate raditi ove 4 stvari

Ako se vaša tvrtka suočava s niskom produktivnošću i visokom razinom odsutnosti zaposlenika, te ako zaposlenici rade previše grešaka i posao ne teče onako glatko kako ste navikli, zasigurno je mentalno zdravlje vaši zaposlenika u to umiješano. Prema istraživanju Health and Safety Executive- a, između 2016. i 2017. godine čak 12,5 milijuna radnih dana je izgubljeno zbog stresa, depresije ili tjeskobe povezane s poslom.

Mark Maule, zdravstveni i wellness stručnjak i profesor na fakultetu medicinskih znanosti pri sveučilištu Purdue Global podijelio je četiri savjeta kojima se može ublažiti stres na radnom mjestu.

  1. Sudjelujte u dnevnim aktivnostima

Iako trenutni prijedlozi za aktivnost odraslih iziskuju 150 minuta vježbe tjedno, Maule navodi kako te dnevne aktivnosti mogu uključivati stvari poput šetnji u prirodi, vrtlarenja ili rezbarenja drva te da one mogu poboljšati vaše raspoloženje, suočavanje s dnevnim izazovima kao i fizičko stanje.

  1. Isključite se od svojih odgovornosti na poslu

„Jedan od najboljih načina za ublažavanje stresa i stvaranje ravnoteže na dnevnoj bazi jest da radite nešto u potpunosti ne povezano s poslom“ rekao je Maule. To znači da svaki dan imate više vremena za sebe kako bi ste se odvojili od različitih pritisaka s kojima se susrećete na poslu.

  1. Pitajte za pomoć

Čak i ako ste najbolji u svom poslu ponekad je dobro zatražiti pomoć. Olakšajte si na način da svojim suradnicima date one zadatke za koje mislite da oni mogu jednako uspješno riješiti. Tako ćete se vi moći potpuno posvetiti zadacima koji od vas iziskuju više pažnje i energije. Traženjem pomoći povećavate produktivnost i pomažete u jačanju odnosa unutar radne sredine.

  1. Postavite zdrave granice rada

Budući da smo 24 sata dnevno povezani s našim tehničkim uređajima i mnogi od nas posao „nose kući“, tu je važno postaviti čvrste granice oko toga što želite odnosno ne želite raditi van svog radnog vremena. Maule navodi kako trebamo biti fleksibilni u izvanrednim situacijama, kada treba poštivati neki rok ili pokriti nekoga od kolega, ali važno je da to bude iznimka, a ne pravilo. Ako razumijemo i prihvatimo zdrave granice vezane za posao tada će to pozitivno utjecati na naš privatni život.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram