Zatvori
Poslovni Puls
10/04/2019

4 razloga zašto je Steve Jobs-ova iPhone keynote prezentacija jedna od najboljih ikad

Prošle godine iPhone je proslavio 10. godišnjicu kao jedan od najbolje prodavanih proizvoda svih vremena.  Plasiranje iPhone-a na tržište bilo je popraćeno jednom od najboljih poslovnih prezentacija u korporativnoj povijesti.

Četiri  tehnike koje je koristio Steve Jobs kako bi plasiranje iPhonea učinio drugačijim i pamtljivim, savjeti su koje možete iskoristiti za svoju sljedeću prezentaciju ili „pitch“.

  1. Iznenađenje

Ljudski mozak voli novosti te žudi za nečim novim i iznenađujućim u želji da se izbjegne osjećaj monotonije i dosade. Jobs je bio poznat po tome što je dodavao „još jednu stvar“ na kraju svojih zaključaka. To je bila njegova verzija preokreta kojeg inače očekujete u filmovima. U prezentaciji koja je bila 2007.godine taj preokret se ipak dogodio na samom početku prezentacije što ju je učinilo drugačijom.

  1. Naslov

Jobs nikada proizvod nije prikazao bez kratkog, jednostavnog sažetka u kojem proizvod opisuje samo jednom rečenicom. Privlačan naslov učinit će da želite pročitati ili čuti više o tome što vam se nudi.

  1. Postavljanje

Dobra priča – i skoro svaki uspješni hollywoodski film- prati određenu strukturu: setup, konflikt i rješenje. Setup je ključan, on uključuje karaktere i omogućuje pokretanje prema naprijed. U  prezentaciji iPhonea 2007. godine, Jobs je izgradio priču prije nego što je iti spomenuo novi proizvod.

„Ovo je dan kojem sam se veselio dvije i pol godine. S vremena na vrijeme pojavi se revolucionarni proizvod koji unosi promijene… Apple je imao sreće što je upravo on neke od njih uveo u svijet. Macintosh je bio predstavljen davne 1984.godine, time nije samo bio promijenjen Apple već i cijela kompjuterska industrija. U 2001. godini predstavili smo prvi iPod koji nije samo promijenio način na koji slušamo glazbu već je promijenio i cijelu glazbenu industriju. Danas vas upoznajemo s tri nova revolucionarna proizvoda ove klase.“ izjavio je Jobs.

  1. Negativac

Svaka odlična priča ima svog negativca ili konflikt koji treba rješenje. Jobs je u prezentaciji napravljenoj 2007. pokazao nekoliko pametnih telefona svojih konkurenata i istaknuo njihove slabosti. „Problem je što nisu toliko pametni i nisu jednostavni za korištenje. Ono što mi želimo učiniti je mobilni uređaj koji je pametniji od svih uređaja do sada i super jednostavan za korištenje“ izjavio je Jobs.

Vaši potrošači ne mare o vašem proizvodu ili ideji osim ako to ne rješava probleme stvarnog svijeta. Jobs nikada nije prikazao novi proizvod bez da je prvo opisao problem koji je on u mogućnosti i riješiti.

Originalna prezentacija iPhonea tako je sadržavala je sve elemente dobre priče: heroje, zlikovce, preokrete i humor. Stvaranje dobre prezentacije pomoći će u izgradnji kompanije, većoj prodaji proizvoda i inspiriranju tima zbog čega bi bilo poželjno ove savjete iskoristiti kao vlastiti vodič.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram