Zatvori
Poslovni Puls
06/03/2019

4 strategije kojima se možete nositi sa pasivno-agresivnim šefom

Vjerojatno ste do sada upoznali osobu koja vas stalno neizravno vrijeđa, učestalo izbjegava važne događaje te vas razgovor s njom ostavlja u nedorečenoj situaciji gdje niste sigurni kako se ponašati u takvom odnosu. Ukoliko ste iskusili samo nešto od ovoga imali ste doticaj s osobom pasivno-agresivnog ponašanja.

Pasivno-agresivna osoba je netko tko svoju ljutnju ili nezadovoljstvo prema nečemu izražava na neizravan način. Uglavnom ne kaže izravno kako se osjeća prema vama, no često možete osjetiti negativnu energiju kada ste u njenoj blizini. Iako je frustrirajuće suočiti se s članom obitelji koji funkcionira na ovaj način, znatno je teže suočiti se s poslodavcem koji se na ovaj način ponaša.

Ovdje je samo nekoliko načina kako se ponašati u blizini pasivno-agresivnog poslodavca.

  1. Nemojte se osvećivati

Prirodna je reakcija da se povučete u trenutku kada se osjećate ugroženim. Često im želimo pokazati kako se osjećamo i nadati se da će i oni sami postati svjesni toga i prestati s takvim ponašanjem. No, pokušavajući se osvetiti zbog njihovog ponašanja nećete doživjeti veće poštovanje niti će vas više cijeniti kao osobu. Umjesto osvete, nastavite pokazivati emocionalnu kontrolu i pokazujte samo ono ponašanje koje želite vidjeti oko sebe čak i onda kada je iskušenje da popustite prejako.

  1. Budite suosjećajni

Pasivno-agresivno ponašanje proizlazi od osoba koje ne znaju ispravno rješavati sukobe. Iako takvo ponašanje uglavnom nije namjerno to ne znači da se treba i ignorirati, jer će se tim ponašanjem utjecati i na vašu mentalnu i emocionalnu dobrobit. To vas može dovesti do depresije ukoliko se situacija ne bude mijenjala, unatoč vašem suosjećanju s njima zbog njihovog nedostatka emocionalne zrelosti, morate biti svjesni i paziti na vlastite mentalne potrebe.

  1. Postavite jasna očekivanja

Ako se vaš poslodavac ponaša pasivno-agresivno kada je riječ o davanju povratne informacije, morat ćete preuzeti vodstvo. Kao prvo, morat ćete razgovarati s njim oslanjajući se na situacije u kojima bi se uistinu cijenili njihovo iskreno mišljenje. Potom dogovorite tjedne sastanke kako biste raspravili o napretku projekta kao i načinima da se poboljša.

Čak i ako vam nisu dali jasan feedback tijekom tjedna, znaju da vi računate na to prilikom dogovorenog sastanka.

  1. Počnite tražiti nove prilike

Ako ste probali sve prethodno navedeno i ne preostaje ništa više što možete učiniti, razmislite o traženju nečeg novog. Ako stvarno volite kompaniju u kojoj radite i ne želite je napustiti, raspitajte se o mogućnosti premještanja u neki novi tim kako biste proširili svoja znanja.

Međutim, ako ste uočili da svi nadređeni u kompaniji za koju radite imaju isto ponašanje, tada je možda vrijeme da potražite novi posao u novoj kompaniji. Vrijeme je da prihvatite da ste dali sve od sebe i da krenete naprijed, ne samo zbog profesionalnog života već i zbog vašeg mentalnog i emocionalnog zdravlja.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram