Zatvori
Poslovni Puls
05/03/2019

5 mentalnih navika koje će vas učiniti pametnijima, prema MIT neuroznanstvenicima

Dajte test inteligencije osobi u osnovnoj školi i kasnije kada je on ili ona već stariji, znanost tvrdi kako će rezultat ostati uglavnom nepormijenjen. Što bi značilo, svidjelo se to nama ili ne, da je  naša mentalna snaga uglavnom jednaka.

Koliko ste pametni, pak, može se značajno mijenjati. No, s obzirom da ne možete utjecati na to da budete prirodni genij, možete  ipak učiniti puno više ili manje s inteligencijom koju posjedujete. Sigurno se pitate kako? Naime, MIT neuroznantsvenik Ed Boyden postavio je deset prijedloga o tome “kako biti kreativan, pažljiv i moćan u svijetu u kojem su problemi iznimno kompleksni.

Ako želite postići najviše što možete inteligencijom koju imate ovdje je samo nekoliko osnovnih ideja s kojima možete započeti.

  1. Naučite kako učiti

“Jedan od najvažnijih talenata 21. stoljeća je mogućnost da naučite sve odmah, zato je potrebno njegovati taj talent. Važno je da znate kako vaš mozak radi.” , navodi Boyden. Kognitivna znanost, naime, ima mnogo toga za ponuditi vezano za ovu temu, a koju je Boyden uvelike istražio.

  1. Pravite umne mape

Ovo je jedan od jednostavnijih, ali najmoćnijih ideja koje ljudi ne koriste toliko često, crtajte stvari koje morate napraviti na veliki papir i pronađite koje stvari ovise o drugima. Nakon toga, pronađite stvari koje ne ovise ni o čemu, ali imaju najviše stvari koje ovise upravo njima I njih riješite prve.

  1. Brzo pogriješite

Čini se da se Boyden slaže s jednom od mantri Silicijske doline gdje navode da “možete pogriješiti prilikom prvog pokušaja, no to učinite brzo i odmah nastavite dalje. Sve pogreške koje i napravite što prije maknite s puta.

  1. Stalno povezujte

“Nikada nemojte čitati pasivno. Pišite bilješke, razmišljanja, povezujte stvari dok čitate, čak I onda kada čitate nešto što smatrate da su samo uvodne stvari. Postoji mnogo konkretnih prijedloga kako ovo što bolje postići.

  1. Zapišite najbolje navike

“Kako razvijate vještine, zapišite najbolje vježbe. Tako, kada se vratite na nešto što ste već radili, možete to učiniti rutinskim poslom.” navodi Boyden.

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram