Zatvori

Agilnost naša svagdašnja

Svakodnevni izazov korporativnog svijeta je da (ako želimo opstati na tržištu), zadržimo fokus djelovanja na stvaranju novih vrijednosti i inovativnosti. Kako bi to postigli ne smijemo biti klasični menadžeri koji funkcioniraju po  principu ”command&control”, jer se uloga menadžera transformirala u ulogu lidera koji ima povjerenje u svoji tim, u njihovo samostalno donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti nad procesima. Tako barem čitam na LinkedInu.

Zašto onda imam osjećaj da čim više koristimo riječi poput - agilnosti, fleksibilnosti i inovativnosti - tim više podcjenjujemo čovjeka? Ili zašto imam osjećaj da se prema ljudima ponašamo kao da su ovce? Jedno se govori, a drugo radi.

Zašto sam tako oštar i kritičan? Jer to vidim svaki dan – baš poput sljedeća tri antiprimjera iz korporativnog svijeta. Prvi i drugi sam čuo na konferenciji na temu “razvoja ljudskih potencijala”, a treći tijekom nedavnog susreta s prijateljem u Beču koji je preko 20 godina u menadžmentu međunarodne tvrtke s odgovornošću nad 40 tržišta i timom od dvjestotinjak ljudi.

Prvi primjer sam čuo od globalnog direktora za ljudske potencijale njemačkog trgovačkog giganta. Tema je bila GAMIFICATION, utjecaj na razvoj ljudi i suradnju. Prezentacija je bila zanimljiva i provokativna. Kod Q&A postavilo se pitanje kako unutar kompanije komuniciraju projekte, a njegov je odgovor bio ”sve radimo sami u HR”. Na sljedeće pitanje o ulozi Odjela za komunikacije, objasnio je ”nema šanse da se s tim bavi Comm odjel, jer oni naprosto nemaju pojma o HR-u.” Gdje je tu međuodjelska suradnja i još važnije poštovanje prema kolegama?

Drugi primjer je od domaće kompanije koja je predstavila svoje uspjehe u školovanju zaposlenika na temu agilnih metoda poput scrum-a i design thinkinga.., te je odgovorna osoba na prezentaciji izjavila kako će rezultati provedenih radionica odrediti smjer za aktivnosti sljedeće godine. Na ponovljeno pitanje iz publike što će se raditi na godinu odgovor je bio “još ne znamo - čekamo odgovor iz centrale”!? Velika je razlika između predstavljanja i učenja vs. uvođenja agilnih metoda koje traže i odgovarajući redizajn procesa.

Treći primjer još više zabrinjava. Prijatelj koji vodi cijelu europsku diviziju žalio se na dvosmislene izjave i pristup njegove središnjice – s jedne strane od njega i njegovog tima se zahtijeva agilnost i poduzetnički pristup, a ako želi brzo odreagirati na potrebe tržišta i zaposliti dodatnog čovjeka administrativni aparat od njega iziskuje prikupljanje 11 potpisa!?

Ali vratimo se u pozitivu. Želja mi je da vas potaknem na razmišljanje u vezi agilnosti, pa u nastavku nekoliko činjenica:

Prvo, agilnost je sposobnost organizacije da se kontinuirano prilagođava na kompleksno, turbulentno i nesigurno okruženje. To je više mindset odnosno stav. Agilnost ima svoje vrijednosti i principe i nije metoda ili metodologija, a svaka tvrtka ovisno o kontekstu može birati svoje procese i miks metoda. Neke od zajedničkih karakteristika su da se radi u malim timovima, da se različiti timovi umrežavaju, da je kupac u fokusu…

Drugo, agilnost znači da smo orijentirani prema stvaranju novih vrijednosti za kupca i zadovoljavanje njegovih potreba. Ne da organiziramo Design thinking radionice kako bi prema vanjskom svijetu djelovali kao cool kompanija već obrnuto. Agilne kompanije djeluju od vana (tržišta) prema unutra (organizacija) i djeluju u kontekstu.

Treće, svrha agilnih metoda nije da čovjek bude sretniji već učinkovitiji i fleksibilniji i da omogući traženje odgovora na kompleksne probleme.

Da nije riječ samo o teoriji dokazuju i rezultati nedavno provedenog istraživanja VETTURELLI partnerice Sanje Petek Mujačić pod nazivom (Digitalna kultura u svom prirodnom okruženju https://vetturelli.com/news-notes/2018/10/3/ako-elite-zakoraiti-u-digitalno-doba-trebate-poraditi-na-organizacijskoj-kulturi-tvrtke). Digitalne kompanije su postale sinonim za agilnost i svakako od njih možemo učiti – no pri tome ne smijemo zaboraviti da copy-paste nije opcija - već kontekstualno djelovanje uz odgovarajući organizacijski dizajn.

Ako ste zainteresirani saznati više o temi agilnosti i organizacijske kulture kontaktirajte me na viktor@vetturelli.com

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram