Zatvori
Dorijan Palić
17/07/2018

Može li vam konkurencija biti najbolji prijatelj?

Vjerojatno ste svi čuli da je mudro držati prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže. Nigdje se ta izreka ne može bolje primijeniti nego u online poslovnom svijetu.

S online prodajom, vaša konkurencija nisu više samo slične trgovine u istoj ulici gdje ste i vi. Umjesto toga, vaša konkurencija može biti u drugom gradu, državi ili čak na drugom kraju svijeta? Velik je broj razloga da ih držite jako blizu i uspoređujete se s njima na dnevnoj bazi.

Kako bi donosili prave odluke koje će vas održavati na 'vrhu' morate znati poteze vaše konkurencije. U današnjem brzom i modernom svijetu nemate puno vremena da donesete odluke, zato je najbitnija analiza.

 

konkurencija

Saznajte tko vam je konkurencija

Kako bi uopće mogli započeti s nekakvom analizom i planom, morate saznati tko vam je konkurencija.

Google zna

Možete započeti jednostavnim google pretraživanjem pomoću nekih ključnih riječi vezanih za vaš posao. Zabilježite si tko vam je u vrhu rezultata i što ih čini izdvojenima (bez obzira jesu li u vrhu organski ili plaćeno). Također probajte pretraživati vaše proizvode, pogotovo ako ste svoje proizvode uzeli od veletrgovca. Gdje se prodaju? Koje su cijene? Besplatna dostava?

Pratite određene medije

Uz google, također pronađite i online medije, časopise, YouTube kanale... Sve što vam može pružiti sjajne uvide u buduće planove vaše konkurencije. Naravno, uglavnom ćete nailaziti na to što 'veliki igrači' rade, ali ako je mediji vrlo specifičan za vašu branšu bit će predstavljene i manje tvrtke koje tek kreću.

Određeni forumi, blogovi i stranice bi također mogle pružiti mnogo informacija, savjeta i trikova koje dijele stručnjaci iz branše i drugi vlasnici tvrtki.

Razgovarajte s klijentima i zaposlenicima

Nikako ne smijete zaboraviti, razgovarajte sa svojim klijentima! Oni vam mogu pružiti puno povratnih informacija o vašim proizvodima i uslugama, ali vam također mogu reći i o konkurenciji. Smislite jednostavan i kreativan način prikupljanja informacija jer se nikome ne da ispunjavati 50 pitanja. Kako biste im dali malu motivaciju, razmislite o tome da im u zamjenu za njihovo mišljenje date određeni popust.

Obavezno razgovarajte i s ljudima s kojima radite, osobito dobavljačima, veletrgovcima i partnerima. Stvorite prijatelje u svojoj branši i prikupljajte informacije. Savjetujem i da idete na sajmove i događaje jer tamo možete razgovarati licem u lice s kolegama i čuti najnovije vijesti i neke sjajne savjete o razvoju i inovacijama.

 

Analiza, analiza i još analize

Nakon što ste otkrili tko vam je konkurencija, idući potez je pogledati što točno oni rade i na koji način. Stvarno jako puno možete saznati samo s praćenjem njihove web stranice i društvenih medija.

Pogledajte njihovu web stranicu

Za početak, posjetite njihovu web stranicu, usporedite ju s vašom stranicom i zapišite si po čemu je njihova stranica drugačija. Prilikom posjete stranice gledajte sa strance kupca i probajte ostati objektivni. Gledajte layout njihove stranice. Koje boje koriste? Jel stranica user friendly? Kako izgledaju opisi proizvoda? Pokušajte ih također pratiti u vrijeme određenih praznika poput Božića, Uskrsa, Valentinova...

Kod stranice, također obratite pažnju na njihov SEO, odnosno probajte zaključiti koje su njihove ključne riječi i gdje su one smještene. To će vam dati mali uvid u njihovu strategiju i koji im je cilj.

Imaju li blog?

Sljedeći korak, ima li vaša konkurencija blog i koliko često objavljuju nove članke? Ako redovito objavljuju, možete se kladiti da njihovi blogovi privlače određenu količinu prometa na njihovu web stranicu. Google voli svježi sadržaj i blogovi definitivno pomažu pri rangiranju.

Pogledajte recenzije

Imaju li na njihovoj stranici recenzije proizvoda? 85% potrošača vjeruje online recenziji jednako kao i osobnoj preporuci. Povjerenje je jako važno, pogotovo u online trgovini, kupci žele znati što drugi korisnici misle. Kupci žele znati koja su najgora iskustva i posebno će paziti kako ste reagirali na negativne recenzije stoga pazite da ne zanemarite nesretne klijente. Kako vaša konkurencija rješava one recenzije s jednom zvjezdicom? Gledanje recenzije vaših konkurenata vam daje uvid u ono što ljudi misle o njima.

Društvene mreže

Dobro obratite pažnju na sve njihove kanale na društvenim mrežama. Jednako kao i njihov blog, njihove društvene mreže pokazat će vam kako oglašavaju svoje proizvode i kako razgovaraju s ljudima. Možete vidjeti što im prolazi i što dobro funkcionira kod njih, a što ne.

Isprobajte njihovu uslugu

Da, dobro ste pročitali, naručite nešto od konkurencije. Naručivanje će vas provesti kroz cijeli proces s kupcima. Saznat ćete njihov proces narudžbe, pružaju li informacije o praćenju, komuniciraju li s vama kako bi bili sigurni da ste zadovoljni... Usporedite svoje iskustvo s onim što vi pružate svojim kupcima. Iako ćete se možda osjećati čudno dok svoj novac stavljate u novčanik konkurencije, ali to je mala cijena za ono što ćete dobit za uzvrat. Mala, naizgled beznačajna promjena kao što je naprimjer stavljanje ručno napisane poruke u vašem paketu može jako puno utjecati na dojam kod kupaca.

 

'Pogledajte u ogledalo'

Nakon svih ovih koraka, vrijeme je da se okrenete sebi. Vratite se jedan korak unatrag i dobro proučite svoju web stranicu. ulijeva li vaša web stranica povjerenje? Ima li kupac lijepo iskustvo od početka do kraja?

 

Summa summarum, želite crpiti inspiraciju od svoje konkurencije, a ne ju kopirati. Osim etičke dileme, mogli bi imati i zakonskih posljedica. Ne želite krasti ideje nego biti otvoreni za nove ideje i dopustiti da vam vaša konkurencija pomaže da rastete!

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram