Zatvori
Poslovni Puls
04/07/2018

4 načina na koje možete zaštiti vaše osobne i kartične podatke na ljetnom odmoru

U modernom svijetu, digitalna sigurnost je važna kao i ključanje vrata vašeg stana. Za vrijeme ljetnog odmora, često je zadnja stvar na koju mislimo zaštita osobnih podataka i naših podataka sa kreditnih kartica.

Kako vaš odmor ne bi bio grozno iskustvo, već lijepa uspomena, ekspert za digitalnu siguronst Suzanne Kantra donosi nam 5  savjeta kako zaštiti sve svoje podatke, gdje god da išli.

 

Provjerite da li je wifi mreža sigurna

Nije bitno želite li poslati slike sa odmora mami, objaviti sliku plaže na instagram ili možda downloadati novi podcast ili epizodu serije, sigurni smo da se nekad na odmoru spajate na besplatni wireless Internet.

Problem je što hakeri često rade lažne wifi mreže kako bi preuzeli vaše osobne podatke. Popularna metoda je da otvore besplatnu „wifi mrežu“ za posjetitelje hotela/restorana/kafića, da ju nazovu isto kao i objekt koji posjećujete, ali ostave otvorenom. Često se nakon toga pojavi mala forma koja vas traži da se ulogirate na Facebook kako bi pristupili mreži (krađa identiteta) ili kratka forma koja vas traži da platite neki mali iznos 1-2$ preko vaše kartice kako bi dobili 5GB prometa na toj wifi mreži. Nakon što preko kartice to napravite (ili vašeg paypal accounta) vaši podaci su ukradeni i zapamćeni.

Prije spajanja provjerite sa osobljem da li je to njihova wifi mreža kako bi bili sigurni da vam netko neće ukrasti podatke.

 

Kupite VPN

Ako znate da ćete se morati spajati na neprovjerene otvorene mreže, kupite VPN prije puta. Ako ste spojeni na vaš VPN, enkriptirate podatke prije slanja i unosa tako da ih nitko ne može krasti ako se spojite na njihov lažni wifi.

Još jedna super stvar VPN-a je što maskira vašu lokaciju. Ako se nalazite u zemljama poput Kine, Turske i slično, često će vam pristup nekim web servisima biti zabranjen (kašalj..kašalj..youtube..kašalj..kašalj). Upotrebom VPN-a možete jednostavno zaobići taj problem.

 

Preuzmite upravitelj lozinkama

Jedina gora stvar od zaboravljanja vaše gmail lozinke ili lozinke paypal accounta je ako izgubite papirić koji ima na sebi sve te podatke.

Preko upravitelja lozinkama sve vaše lozinke i pinovi od kartica će biti zaštićeni dvostruko – preko lozinke vašeg telefona te lozinke aplikacije.

 

Koristite bankomate samo u banakama

Vjerujemo da svi već znate da bankomati i ATM-ovi na turističkim lokacijama, osim što daju nepovoljne uvjete često su i meta varalica. Najčešće, metoda je postavljanje čitača kartice preko utora za kartice u bankomatu. Čak i ako imate modernije kartice sa čipom bez podataka na sebi, preko magnetske trake se isto mogu ukrasti podaci.

Ako uđete u banku, možete biti sigurni da prevaranti nisu uspjeli postaviti svoje čitače pored osoblja te zaštitara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram