Zatvori
jumpcover
Poslovni Puls
11/06/2018

Uber u Europu dovodi Jump, svoju tvrtku za iznajmljivanje bicikala

Nakon samo dva mjeseca od Uberove kupnje američke tvrtke Jump koja se bavi iznajmljivanjem bicikala, crveni bicikli stižu u Europu.

 

Prvo u Berlinu, a potom i ostalim europskim gradovima

Na NOAH konferenciji u Berlinu, šefica Ubera Dara Khosrowshahi najavila je da će tvrtka svoje poslovanje proširiti izvan svojih tradicionalnih taksi vožnja. Tako bi se do kraja ljeta Uberov sustav za iznajmljivanje električnih bicikala trebao pojaviti najprije u Berlinu, a potom i ostalim europskim gradovima.

Ovaj potez izaziva čuđenje zbog više razloga. Europski gradovi već su poplavljeni ovakvim sustavom bicikala. Obike, Limebike i Ofo su samo neki od njih, a Berlin broji više od 18,000 električnih bicikala iz osam različitih kompanija. I dok su oni svakako zelenija alternativa automobilima, istovremeno su i veliki izvor nereda jer se često dogodi da ih korisnici nakon vožnje ne ostave na predviđenom mjestu, već u parku, na nogostupu ili slično.

Nadalje, Uberova reputacija diljem Europe još uvijek nije zasjala u punom sjaju. Tvrtka se trenutno bori s londonskim autoritetima za prijevoz nakon što su dobili zabranu poslovanja u gradu. Kako navode, to se dogodilo zbog "nedostatka korporativne odgovornosti", čemu doprinosi i nemogućnost prijave kaznenih djela poput seksualnog zlostavljanja.

 

 

Uber uspijeva izbjeći propise i regulative za taksi vožnje jer sebe brendira kao komunikacijsku platformu

Proteklih godina Uber je povukao svoje usluge iz više zemalja, uključujući Bugarsku i Dansku, jer svoj način rada nije mogao uklopiti u postojeće propise za taksi vožnje koji vrijede za svaku od tih država. Reuters ističe kako Uber uspijeva izbjeći propise i regulative za taksi vožnje jer sebe brendira kao komunikacijsku platformu, a ne kao tvrtku koja pruža prijevozne usluge.

To je dovelo do sukoba ne samo s lokalnim vlastima, već i sa skupinom lokalnih taksista. Za vrijeme NOAH konferencije, deseci njemačkih taksista stajali su ispred kongresnog centra, mašući transparentima "Uber go Home", prenosi Reuters.

Uberov potez s biciklima, zajedno s najavom pokretanja prijevoznih usluga u električnim automobilima Uber Green, izgleda kao potez koji bi sa svojim ekološki prihvatljivim rješenjima trebao ponovno osvojiti europsko tržište. U međuvremenu, vozači Ubera će i dalje teže prodavati svoje usluge.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram