Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2018

Kako su popularizirane legendarne tri crte Adidasa?

Armie Hammer, glumac u „Call Me by Your Name“ počeo je nositi Adidas trenirke krajem siječnja dok je promovirao film – i nastavio je nositi taj ležerni stil tjednima privukavši pozornost medija.

„Ako ću nastaviti razgovarati o ovom filmu po ne znam koji put“ – rekao je Conanu O'Brienu, „barem se želim osjećati udobno.“

Adidas je danas jedan od najpoznatijih brendova u svijetu.

Tom je rečenicom pogodio samu bit brenda. Bez ikakve namjere, Hammer je objasnio zašto Adidas privlači generacije ljudi. Naravno, to je samo jedan od razloga. Drugi su želja da budu moderni, kreativni ili čak agresivni. Teško je zamisliti komad odjeće koji je istodobno promjenjiv i vremenski otporan kao što je to Adidas trenirka.

„To je proizvod koji transcendira kulturu, transcendira zemlje“ – izjavio je predsjednik Siegel + Gale-a, Jason Cieslak, „te puno aspekata našeg društva – i trajno je prisutan“.

 

Bit ćemo specifični. Prvi Adidasov odjevni predmet je Beckenbauer trenirka koja postoji već 51 godinu. Dobila je ime po njemačkoj nogometnoj zvijezdi Franzu Beckenbaueru koji je nakon Pelea, najpoznatiji čovjek na nogometnom terenu.

Osim što je obilježio svijet nogometa, Beckenbauer je revolucionizirao globalnu modu. Odnosno, pomogao je Adidasu da to učini. Već poznato ime u svijetu sportske obuće (osnivač tvrtke Adi Dassler napravio je svoje prve nogometne tenisice 1925.), Adidas je nakon 40 godina donio odluku prošiti se na odjeću. Godine 1967. Adidas je lansirao legendarnu Beckenbauer trenirku.

Odjeća za zagrijavanje nije bila novina za sportaše, koji su je nosili kako bi se zagrijali prije i poslije natjecanja. Adidas je dodao neke inovativne modne dodatke. Njihove trenirke proizvedene su od tanke i lagane sintetike, s visokim ovratnikom i patentnim zatvaračem. Tri karakteristične linije premještene su s tenisica na odjeću, i brand je stvoren!

Bilo je nečeg u vezi kombinacije udobnosti, izdržljivosti i stila kod brenda – njegova sposobnost da definira, ali i da ujedno bude definiran od osobe koja ga nosi – što je uzrokovalo eksploziju ovog outfita.

U 70-im godinama Adidas se proširio na brojne druge sfere. Prešao je Atlantik i zašao u svijet američke atletike i svijeta sporta. Zatim se proširio na uličnu modu. Hip-hop zvijezde su preoblikovale izgled branda. Američka hip-hop skupina Run DMC izdala je čak i pjesmu u čast ovom brandu pod nazivom „Moj adidas“, a nosio ga je i Ray Liotta u „Goodfellas-u“ čime je zadobio mafijaški štih. Adidasu je još samo ostalo da pokuša osvojiti svijet formalnog odijevanja. No, kako modni pisac i povjesničar Andy Gilchrist ističe, bijela kravata dolazi iz sporta, „pa možda, za 100 godina, trenirka će biti najformalnija odjeća“.

Inače, Adidas je i službeno zaštitio legendarne tri crte 1949., a zanimljivo je spomenuti da je finski brend Karhu Sports, koji je prije toga držao prava na spomenute tri crte, prava prodao 1951. za (današnjih) 1600 eura i dvije boce viskija.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram