Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2018

3 savjeta za uštedu električne energije za vaš dom

POVEZANE OBJAVE:

Računi, računi, računi. Plaćanje računa je vjerojatno najmanje ugodna aktivnost.

Nikome nije drago vidjeti kako teško zarađeni novac odlazi jednako brzo kao što je došao. Tim više jer je riječ o začaranom krugu iz kojeg nema izlaza.

Ipak, postoji načini da ti mjesečni izdaci postanu manji. Većina savjeta je jednostavna, učinkovita, ali i pomaže okolišu.

 

  1. Klima uređaj i grijanje

Ovisno o tome gdje živite, vjerojatno ćete koristiti klima uređaj kako biste si stvorili udoban životni prostor. Ovi savjeti će vam pomoći pri troškovima plina i struje.

  • Držite ventilacijske otvore otvorene i čiste

Jeste li znali da postoji cijeli sustav protoka zraka u vašem domu za koji možda i ne znate? Pozovite kućnog majstora kako bi provjerio da su svi vaši otvori prohodni i čisti. U suprotnom, mogli biste uzalud bacati novce pokušavajući ohladiti ili zagrijati vaš prostor, dok jedina stvar koja vam je potrebna jest čist i otvoren otvor!

  • Osigurajte neometan protok zraka

Provjerite da ništa ne blokira vaš klima uređaj ili grijanje, odnosno da možete uživati u njima bez ikakvih blokada. Tu se prije svega misli na kauče, police za knjige ili ostali namještaj koji priječi slobodno strujanje zraka i ne omogućuje uređaju efikasan rad.

 

  1. Strojevi za pranje rublja

  • Smanjite razinu topline

Tvrtka LG Electronics nedavno je izjavila da toplina čini 90% potrošnje energije kod strojeva za pranje rublja. Operite odjeću na postavkama za hladno pranje kako biste smanjili izdatke. Isto tako, troškove možete smanjiti tako da sušilicu zamijenite klasičnim sušenjem rublja.

  • Nemojte prenatrpati sušilicu

Prenatrpana sušilica nije efikasna. Odjeća može ostati ne posušena do kraja, i morat ćete ponoviti postupak iznova. Praksa je pokazala da treba napuniti sušilicu do 75 posto, ostavljajući dovoljno praznog prostora da se odjeća može rotirati i osušiti.

  • Perite odjeću noću

U nastojanju da se smanji potrošnja energije tijekom najprometnijih sati, mnoge će električne tvrtke nuditi popuste za korištenje uređaja noću. Visoki potrošač kao što je perilica rublja može vam uštedjeti mnogo sredstava ako je koristite u noćnom terminu.

 

  1. Perilica posuđa

Savjeti za uštedu novca kod korištenja perilice posuđa su slični onima za perilicu rublja. Uglavnom, smanjite toplinu i nemojte je preopteretiti.

  • Isključite opciju za toplinu

Većina novca potrošenog na perilicu posuđa odlazi na toplinu. Mnoge perilice posuđa koriste zagrijani suhi postupak koji se može isključiti. Razlog za korištenje te metode je spriječiti nastanak kamenca, ali moguće je kupiti sredstvo za ispiranje. Sredstvo za ispiranje je dugoročno gledano povoljnije rješenje.

  • Ispravno posložite posuđe u perilicu

Slaganje posuđa na pravi način može vam uštedjeti novac na računima za struju. Pobrinite se da se sve nalazi na predviđenom djelu - posuđe na dnu, pribor za jelo u svom dijelu, i sve zdjele i čaše na vrhu okrenute prema dolje. Tako omogućujete normalan protok vode i veću efikasnost. Također provjerite je li deterdžent koji koristite dovoljno jak da izbjegnete ponovno pranje. Preporučuje se i isprati posuđe prije nego što ga stavite u perilicu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram