Zatvori
Dorijan Palić
02/05/2018

Što je to Guerilla marketing ?

Guerilla marketing, inače poznat kao ambijentalno oglašavanje je pojam koji je izmislio Jay Conrad Levinson. Opisuju se marketinški napori koji koriste netradicionalne metode za postizanje tradicionalnih ciljeva. Zvuči nejasno?

Može se reći da je guerilla marketing podvrsta marketinga koja je najčešće jeftina ili besplatna, a odiše kreativnošću i što je najbolje, nema granice!

Može se reći da je guerilla marketing podvrsta marketinga koja je najčešće jeftina ili besplatna, a odiše kreativnošću i što je najbolje, nema granice!

Da bih Vam pružio bolju predodžbu o tome koliko Vas daleko fantastična ideja i marketing mogu odvesti, navesti ću 5 načina iz svakodnevnog svijeta.

 

Ulična umjetnost

Ako gledamo kroz povijest, ulična umjetnost je služila kao neustrašivi način za privlačenje pozornosti. Ono što je počelo kao grafit bande na bočnim stranama vlaka, danas se pretvorilo u jedan od najpopularnijih načina umjetničkog izražavanja.

Ako veliki dio vaših kupaca živi u gradu, a Vaša recimo robna marka može podnijeti 'poveznicu s vandalizmom', možda biste trebali razmotriti guerilla marketing u obliku ulične umjetnosti. Jedino što Vam je potrebno su osnovni materijali svakog umjetnika i neka ideja što biste htjeli kako bi točno znali kakvog umjetnika tražite.

Kad smo već kog umjetnika, imajte na umu da je ulična umjetnost baš to: umjetnost! Ako se odlučite za takvu vrstu marketinga, pripremite se za moguće reakcije ljudi - to jest, bijes onih koji umjetnost smatraju svetom i drže ju podalje od komercijalizma.

Karakteristike:

  • relativno jeftino, ovisno koliko je projekt velik i o broju uključenih umjetnika
  • savršeno za neprofitne ili društvene kampanje kojima se neće uzeti za zub što koriste umjetnost u komercijalne svrhe

 

 

Javne instalacije

Mnogi sanjaju dan kad će njihova robna marka ili firma imati zakupljen prostor i reklamu na nekoj ogromnoj zgradi u blizini centra grada, ali zašto se na tome zaustaviti?

Instalacijski marketing najbolje djeluje ako se usredotočite na jedan objekt kao simbol, uglavnom na nešto što će se istaknuti iz okoline gdje je postavljeno. Koji je sjajan način da se oglas istakne? Promijenite format. U oglašavanju s uličnim instalacijama, samo je nebo granica, doslovno. Jako je važno da je poruka jasna ljudima.

Karakteristike:

  • jedan od najskupljih primjera gerilskog marketinga
  • jedan od primjera koji privlači najviše pažnje
  • prikladno za već dobro poznate brendove

 

 

Plakati, stalci...

Tek ste pokrenuli tvrtku? Pokušavate progurati svoje ime? Velike su šanse da nemate baš ogroman budžet za marketing, ali to nije nikakva prepreka kad je u pitanju guerilla marketing. Sve što Vam treba je komad papira i malo kreativnosti.

Karakteristike:

  • najjeftiniji način oglašavanja - doslovno uredski materijal
  • prikladno za nove tvrtke
  • ujedno i najmanji način oglašavanja, što znači da morate kreativnost staviti na maximum

 

 

Pop-up trgovine

Pop-up trgovine su jedna od avangardnih manifestacija maloprodaje. Ono što je genijalno u ovome je to što ste oglašavanje spojili s prodajom. Zašto trošiti novac na oglas, kad oglas može biti trgovina? Najčešće su te trgovine i prijenosne. Možete ih postaviti odmah izvan nekog festivala, sportskog događa...

Karakteristike:

  • zahtjeva veliki budžet, od same ideje do izgradnje
  • savršeno za trgovine s fizičkim proizvodom
  • stvara nezaboravan doživljaj ljudima koji nisu samo gledatelji nego i kupci

 

 

Iz klasičnog u guerilla

Guerilla marketing namijenjen je malim i srednjim tvrtkama te je odlično rješenje za oglašavanje uz minimalno ulaganje, dok velike tvrtke često primjenjuju kombinaciju gerila marketinga i tradicionalnog pristupa. Ovim člankom nisam htio reći da tradicionalni pristup ne valja nego samo da velikim tvrtkama budžeti nisu problem i uvijek će uložiti u oglase na billboardima, display sustavima, TV-u, itd. Ako već imate klasično oglašavanje po gradu, preostaje Vam samo da malo razmišljate 'outside of the box'.

Karakteristike:

  • koriste se klasični prostori za oglašavanje
  • savršeno za male i srednje tvrtke
  • u 'low budget' oglašavanju najvažnije je dobro pogoditi lokaciju i publiku

 

Ukoliko ste propustili, pogledajte odličan primjer McDonald's-ovog marketinga u Kanadi! 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram