Zatvori
Tesla
Poslovni Puls
08/04/2018

Tesla bi mogla ostati bez novaca do kraja 2018. godine

Američka tvrtka za proizvodnju električnih automobila Tesla bi mogao ostati bez novaca prije kraja 2018. g. kako rastu troškovi proizvodnje famoznog Modela 3. Inače o tom automobilu govorilo se kao o automobilu koji bi iz korijena trebao promijeniti automobilsku industriju.

Tvrtci koja je skoro bankrotirala 2008. izgleda da opet prijeti insolventnost.

Tesla je službeno objavio da neće trebati dodatna financijska sredstva u 2018., ali tržišni promatrači i osobe upoznate s poslovanjem tvrtke imaju izvjesne sumnje. Naime, još 2016. CEO Elon Musk je izjavio da Tesla neće trebati dodatni kapital za proizvodnju Modela 3, a onda u 2017.  ne samo da je dvaput primila novce u ukupnom iznosu od 3 milijarde dolara, već je i 5% dionica prodao China's Tencent-u.

Tesla je potrošio više od 2 milijarde dolara prošle godine i na putu je da potroši isto toliko ili čak i više u 2018.-oj, sa samo oko 3 milijarde dolara u gotovini trenutno u bilanci. Tvrtci koja je skoro bankrotirala 2008. izgleda da opet prijeti insolventnost. No CEO Elon Musk, ipak, ima neke opcije za prikupljanje potrebnih financijskih sredstava.

One ne uključuju podizanje novog kapitala kroz izdavanje glavnice, koja bi opet razvodnila postojeće dioničare, ili dug, koji bi mogao aktivirati alarme na tržištu obveznicama u slučaju da Tesla ne bi mogao osigurati jednake niske stope kao što je to bio slučaj u 2017. godini.

Ovo su načini na koje Tesla može naći povoljno rješenje za situaciju:

Musk bi mogao prodati dijelove tvrtke novim velikim ulagačima

Pod prijetnjom bankrota, Tesla je već jednom prodao svoj udio tvrtkama Daimler i Toyota. Obje kompanije su profitirale rastom vrijednosti Teslinih dionica.

Tencent je prošle godine dobio udio od 5% i nije isključeno da bi još neka kineska kompanija, naročito proizvođač automobila, mogla vidjeti Teslu kao vrijednu investiranja.

Tesla bi mogao povećati svoje kreditno zaduživanje

Ovo je trenutno najizglednija mogućnost. Tesla ima pristup oko 2 milijardama dolara kroz zaduživanje, ali iskoristiti ih u potpunosti ne bi ostavilo dovoljno sredstava da kompanija održi 1 milijardu dolara amortizera koje voli imati na bilansi. Ako je kompanija u pravu što se tiče podizanja prihoda od prodaje Modela 3, tada vraćanje zajmova ne bi trebalo predstavljati poteškoću. Kako god, taj potez bi mogao narušiti profitabilnost iako mnogi investitori ne očekuju da će Tesla ostvarivati postojane profite još nekoliko godina.

Tesla bi mogao ući u partnerstvo s velikim proizvođačima automobila

Iako je to najmanje izgledno rješenje, nikad se ne zna. Premda je malo za očekivati da bi General Motors ili Ford prišli Tesli, netko poput Fiat Chrysler Automobiles bi pak mogao. Naime, poznato je da njegov CEO Sergio Marchionne već godinama se pokušava spojiti s nekim proizvođačem automobila.

Tesla bi mogao uzeti zajmove

Ford je to isto učinio kada je izbjegao bankot prije financijske krize. Tadašnji CEO, Alan Mulally stavio je tvrtku pod hipoteku i podigao 24 milijarde dolara kredita, što je bilo dovoljno da prebrodi Veliku recesiju. Tesla bi mogao učiniti isto, nadajući se da će Model 3 donijeti veliki i svježi kapital kompaniji. No, ukoliko se to ne dogodi, kompanija bi se mogla naći u ozbiljnim problemima.

Tesli bi spas mogao doći iz Silicijske doline

Elonu Musku ne nedostaje prijatelja i saveznika u Silicijskoj dolini koji imaju sredstva i volju pomoći mu, kao što je to suosnivač Googla, Larry Page. Prema procjenama, Tesli je potrebno oko 3 milijarde dolara kako bi prebrodio 2018. godinu.

Još prije samo tjedan dana, ugledan menadžer sa Wall Streeta je izjavio da Tesli prijeti bankrot.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram