Zatvori
Poslovni Puls
26/03/2018

Pazite što kupujete: Mnogi popularni proizvodi s Amazona su krivotvorine

Prije nego što se sljedeći put odlučite na on-line kupnju možda bi bilo dobro promisliti.

Prema izvještaju agencije GAO (Government Accountability Office) značajan broj proizvoda koji kupujemo online preko Amazona ili eBaya su krivotvorine – koje su opasne po zdravlje.

Od 47 proizvoda brendova koji su poslužili za testiranje - tenisica Nike Air Jordan, Urban Decoy šminke, ili pak punjača za baterije, čak njih 20 se pokazalo krivotvorinama. I dok se obuća pokazala potpuno pouzdanom, kompletno drugačija situacija je bila oko šalica ili šminke, koje su pretežito bile krivotvorine.

Međutim, stvar ne staje na prevarama, pa su tako potrošači izloženi i materijalima i proizvodima koji su opasni po zdravlje. Primjeri uključuju iPhone punjač za bateriju koji uzrokuje opasni udar struje te šminku koja sadrži tragove cijanida, žive i dr…

 

Teško razlikovati krivotvorinu od originala

Veoma je teško razlikovati krivotvorine od originala – sve se prodaju kao nova roba pod izvornim brendom, od prodavača koji imaju ocjene preko 90%.

 

Slika: Lijevo je krivotvorina, desno original

 

Najveći online prodavači imaju striktne protokole kao i “nultu razinu” tolerancije na takve proizvode. Ipak, prema različitim procjenama 10% svjetske trgovine čine upravo krivotvorine.

 

Pobuna potrošača na društvenim mrežama

Objava izvještaja dolazi nedavno nakon što su se javili mnogi kupci koji su bili oštećeni misleći da kupuju originale. Sudeći prema broju reakcija na društvenim mrežama takva praksa uvelike je raširena.

 

 

Primjer proizvođača: Elevation Lab

S druge strane, takvim primjerima oštećeni su i brojni prodavači. Praksa je više manje identična. Mala tvrtka proizvede i dizajnira proizvod kojeg počne prodavati na Amazonu. Potrošačima se svidi i proizvod dobije masu dobrih recenzija. Prodaja poraste. Sve je dobro dok se ne pojavi netko tko kopira isti proizvod i krene ga prodavati kao isti brend s manjom cijenom.

Tako se i Casey Hopkins (CEO Elevation Lab) požalila na blogu kompanije na takvu praksu i optužila Amazon kao suučesnika u krivotvorinama. Naime, njihove slušalice kopirali su kineski proizvođači što je uzrokovalo dramatičan pad u prodaji istih.

 

U međuvremenu je Amazon reagirao i povukao krivotvorene proizvode iz njihove ponude. Kompanija je nedavno i pokrenula tužbu protiv prodavača takvih proizvoda. Pratiti ćemo kako će se dalje razvijati situacija.

Kakva su vaša iskustva s on-line prodajom. Jeste li se kad susreli s krivotvorinama?

 

 

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram