Zatvori
Poslovni Puls
20/11/2017

EBRD predstavio novu strategiju za Hrvatsku

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je prošli tjedan u Zagrebu novu strategiju za Hrvatsku. Nataša Mikuš Žigman, državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta tom je prigodom rekla: "Pozdravljamo kontinuiranu prisutnost EBRD-a u Hrvatskoj. Banka je važan partner za našu zemlju, ne samo kao ulagač već i kao partner pri razvoju brojnih inicijativa. Radujemo se daljnjem jačanju suradnje."...

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju, rekla je: “Nova strategija važan je dokument kojim se određuju parametri naših aktivnosti u Hrvatskoj. U bliskoj suradnji s Vladom i hrvatskim tvrtkama analizirali smo stanje u gospodarstvu te definirali područja u kojima će nastavak aktivnosti EBRD-a doprinijeti održivom razvoju hrvatskog gospodarstva.“

Nova strategija odobrena je od strane Upravnog odbora EBRD-a u lipnju 2017. godine te se njome određuju prioriteti djelovanja Banke u Hrvatskoj za razdoblje 2017. – 2021. U cilju ostvarivanja održivog rasta stavljat će se naglasak na sljedeće strateške prioritete:

Potpora konkurentnosti privatnog sektora poticanjem inovacija, poslovne i resursne učinkovitosti, kao i unaprjeđenja poslovne klime i ekonomske uključenosti. Banka će i dalje podupirati veće domaće tvrtke te mala i srednja poduzeća koja žele uvesti suvremenu poslovnu i upravljačku praksu. EBRD će također nastaviti podupirati izravna strana ulaganja koja donose prijenos tehnologije, a domaćem gospodarstvu omogućuju uključivanje u globalne lance vrijednosti. Glavno težište strateškog dijaloga na tom području bit će jačanje institucionalnog okruženja koje pogoduje inovacijama i jačanju otpornosti gospodarstva na vanjske šokove.

Produbljivanje financijskih tržišta radi šireg pristupa sredstvima, s naglaskom na razvoj tržišta kapitala. Banka će nastaviti s dugoročnim financiranjem domaćih tvrtki, kako izravno tako i posredstvom partnerskih financijskih institucija, pri čemu će se financiranje, kad god je moguće, provoditi u kombinaciji s prijenosom poslovnih vještina i znanja. EBRD će pripomoći ostvarivanju veće raznolikosti izvora sredstava te će nastaviti pružati savjetodavne usluge. U skladu s ciljevima Europske komisije iz njene inicijative za Uniju tržišta kapitala (CMU), Banka će staviti naglasak na razvoj domaćih tržišta kapitala i integraciju hrvatskog financijskog sektora u globalna financijska tržišta.

Promicanje komercijalizacije javnih poduzeća, uključujući poboljšanje korporativnog upravljanja i podupiranje privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu. Banka će surađivati s Vladom kako bi se ubrzao proces preustroja javnih poduzeća kroz promicanje komercijalizacije i većeg sudjelovanje privatnog sektora, unaprjeđivanje korporativnog upravljanja, kao i provedbu programa financijskog i poslovnog poboljšanja s fokusom na energetsku i resursnu učinkovitost.

Helena Schweiger, viša ekonomistica EBRD-a, predstavila je najvažnije zaključke nedavno provedenih istraživanja o održivom rastu u srednje razvijenim zemljama te je najavila skoru objavu godišnjeg Tranzicijskog izvješća EBRD-a. Peter Tabak, vodeći ekonomist EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Rusiju, prezentirao je najnovije prognoze EBRD-a za Hrvatsku te naveo kako Banka u 2017. godini očekuje snažan rast gospodarstva od 2,9 posto. To je gotovo ista razina rasta kao i 2016. godine kada je hrvatsko gospodarstvo raslo po stopi od 3,0 posto. Za 2018. godinu EBRD prognozira usporavanje rasta na 2,6 posto, koji će biti vođen uglavnom domaćom potražnjom.

EBRD je potpisao prvi projekt u Hrvatskoj 1994. te je do danas u Hrvatskoj kroz 197 projekta uložio više od 3,6 milijardi eura. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni sektor, financijske institucije i energetiku.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram