Zatvori
Poslovni Puls
23/10/2017

U rujnu stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 10,8 posto

Prema podacima koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti je u rujnu zabilježila pad za 0,1 postotni bod u odnosu na kolovoz, na razinu od 10,8%...

Na ovakva kretanja ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HZZ-a o kretanju broja nezaposlenih osoba, koji je u rujnu zabilježio mjesečni pad od 1,4%. Otkad pratimo podatke, ovo je prvi put da je stopa nezaposlenosti u rujnu zabilježila pad u odnosu na razinu iz kolovoza što svakako upućuje na produljenje turističke sezone, odnosno duže trajanje radnih odnosa sezonskih radnika u turizmu. Nadalje, prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), u rujnu ove godine ukupan broj osiguranika iznosio je 1,514 milijuna čime je nastavljen pozitivan trend kretanja na godišnjoj razini, dok je u skladu s uobičajenim sezonskim kretanjima ukupan broj osiguranika na mjesečnoj razini smanjen. Tako je u odnosu na kolovoz ukupan broj osiguranika HZMO-a niži za 11,2 tisuće odnosno 0,7%. Negativna kretanja na mjesečnoj razini odnosno smanjenje broja osiguranika uobičajeno je za razdoblje od kolovoza do siječnja i određeno je sezonskim kretanjima.

Istovremeno, na godišnjoj je razini zabilježen nastavak pozitivnog trenda smanjenja prosječne stope nezaposlenosti (za 2,2 postotna boda u odnosu na rujan 2016.).
Iako je pad nezaposlenosti u ovoj godini započeo već u veljači, spustivši se u lipnju i potom ponovno u rujnu na najniže razine u posljednjih 20-ak godina, i zaposlenost i nezaposlenost i dalje obiluju nizom strukturnih slabosti. Prisutna je neusklađenost ponude i potražnje za radnom snagom, razmjeno visoka dugotrajna nezaposlenost velikog dijela nezaposlenih te izuzetno nizak broj aktivnog stanovništva. Novootvorena radna mjesta uglavnom se odnose na sezonske poslove i/ili poslove na temelju ugovora na određeno vrijeme (uglavnom u trgovini i ugostiteljstvu), dok manji dio rasta zaposlenosti dolazi iz industrije.

"S dolaskom jesenskih mjeseci očekujemo povratak većeg dijela sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih, što će vratiti registriranu stopu nezaposlenosti na više razine i još jednom potvrditi strukturne slabosti na domaćem tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram