Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
29/09/2017

U kolovozu rast maloprodaje od 8,5 posto

Preliminarni rezultati Državnog zavoda za statistiku potvrdili su nastavak povoljnih kretanja u trgovini na malo u kolovozu. Nakon snažnog rasta u srpnju (5,9% u realnim iznosima) u kolovozu je godišnja realna stopa prometa u trgovini na malo, prema kalendarski prilagođenim indeksima, dodatno ubrzala rast na 6,4% (8,5% nominalno)...

Prema izvornim, neprilagođenim indeksima godišnji realan rast trgovine na malo iznosio je također 6,4% (8,5% nominalno). Uz izvrsne rezultate, podaci za kolovoz potvrdili su kontinuitet pozitivnih stopa rasta koje traju od rujna 2014. godine.

U kumulativnom razdoblju od siječnja do kolovoza realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 4,9%. Obzirom na povratak godišnjih stopa inflacije u pozitivne vrijednosti, nominalni godišnji rast bio je viši i iznosio je 7,2%. Na povoljnija kretanja u maloprodaji ukazivali su i prethodno objavljeni podaci HNB-a prema kojima su u kolovozu pokazatelji pouzdanja potrošača potvrdili nastavak poboljšanja potrošačkog optimizma. Navedena kretanja potaknuta su prije svega još jednom iznimno uspješnom turističkom sezonom koja bi trebala polučiti niz pozitivnih učinaka na osobnu potrošnju, dohodak kućanstva te na gospodarstvo u cjelini, ali i povoljnim kretanjima na tržištu rada te rasterećenjem dohotka koje je donijela porezna reforma. S druge strane, dobavljači i tržišni lanci pokazali su visok stupanj fleksibilnosti te su se vrlo brzo prilagodili novonastalim uvjetima vezanim za situaciju oko Agrokora što se očito pozitivno odrazilo na kretanje u maloprodaji.

"Nakon što su i podaci o kretanju industrijske proizvodnje u kolovozu ukazali na nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta, povoljne objave visokofrekventnih pokazatelja za treće tromjesečje indiciraju na nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i u narednom razdoblju. Očekujemo da će i pokazatelji prometa u trgovini na malo za rujan nastaviti sa solidnim stopama rasta na godišnjoj razini", objavili su RBA analitičari.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram