Zatvori
Poslovni Puls
29/07/2017

Industrijska proizvodnja u lipnju porasla za 4 posto

Prema najnovijim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje je i u lipnju (nakon blagih negativnih godišnjih stopa u ožujku i travnju) nastavio kretanja u pozitivnom teritoriju čime je nastavljen trend pozitivnih stopa koji traje od veljače 2015...

Naime, uz mjesečni rast industrijske proizvodnje od 1,1 posto, prema kalendarski prilagođenim indeksima, obujam industrijske proizvodnje u odnosu na lipanj 2016. viši je za 4,0%. Prema izvornim indeksima rast je bio umjereniji te je na godišnjoj razini iznosio 0,6%. Posljedično, unatoč sporadičnim negativnim stopama, podaci DZS-a za prvu polovicu godine pokazuju da je obujam industrijske proizvodnje prema kalendarski prilagođenim indeksima veći je za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama povoljna kretanja u lipnju rezultat su godišnjeg rasta u svim kategorijama izuzev energije koja bilježi godišnji pad po stopi od 8,3%. Tako je u lipnju povoljna kretanja uz dvoznamenkasti godišnji rast za 11,7% zabilježila kategorija trajnih proizvoda za široku potrošnju (+11,7), a pozitivne godišnje stope rasta bilježi i proizvodnja intermedijarnih dobara (9,6%), kapitalnih proizvoda (3,1%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (4,7).

Analizom prema NKD-u uz rast u prerađivačkoj industriji pad je zabilježen u svim ostalim djelatnostima. Pri tom treba naglasiti da rudarstvo i vađenje bilježi godišnji pad obujma proizvodnje još od kolovoza 2016. U lipnju, u djelatnostima rudarstva, godišnja stopa pada iznosila je u prosjeku 4,8%. Pad proizvodnje u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom i parom je zabilježen četvrti mjesec za redom, uz stopu od -16,8%. Naposljetku najznačajnije djelatnosti Prerađivačke industrije (80% ukupne industrije) zabilježile su u lipnju godišnji rast po stopi od 7,0%. S obzirom na strukturu i značaj, rast je generiran i na mjesečnoj i na godišnjoj razini u djelatnostima prehrambene industrije (0,9% na mjesečnoj te 6,5% na godišnjoj razini). Nadalje, dvoznamenkaste godišnje stope rasta u lipnju su zabilježene i kod proizvodnje duhanskih proizvoda (38,6%), prerade drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja (18,8%), proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (28,2%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka (23,8%), proizvodnja električne opreme (24,4%) te proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (34%).

"Pozitivna ostvarenja u lipnju potvrđuju povoljna kretanja glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te poboljšana kretanja hrvatske trgovinske bilance. Ipak ostaje za vidjeti kako će teći proces restrukturiranja najveće domaće privatne kompanije te hoće li i koliko utjecati na kretanja u industrijskoj proizvodnji te u kojoj će mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram