Zatvori
Foto: A shopping cart with a stack of gift boxes. 3D rendering with raytraced textures and HDRI lighting.
Poslovni Puls
18/07/2017

Skromne stope rasta: Usporavanje inflacije u lipnju

Prema podacima DZS-a prosječna stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u lipnju je zabilježila mjesečni pad od 0,5%. Pad cijena na mjesečnoj razini prvenstveno je posljedica smanjenja prosječnih cijena u kategorijama Odjeće i obuće (4,7%) te Hrane i bezalkoholnih pića (1,0%)...

Unatoč usporavanju rasta, godišnja stopa inflacije i sedmi mjesec za redom ostala je pozitivna. Potrošačke cijene tako su u odnosu na prošlogodišnji lipanj u prosjeku više za 0,7%. Osim učinka baznog razdoblja (u lipnju 2016. potrošačke cijene zabilježile su pad za 1,6% godišnje), rast godišnje inflacije u lipnju potpomognut je rastom cijena u kategoriji hrane koja čini 25 posto u ukupnoj košarici potrošačkih dobara i usluga te je zabilježila godišnji rast od 2,3%. Osim toga, pozitivna godišnja stopa inflacije u lipnju podržana je i rastom cijena u kategorijama Alkoholna pića i duhan, Odjeća i obuća, te Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava koje redom bilježe godišnji rast potrošačkih cijena za 2,5%, 1,4% odnosno 0,7%. Uz blagi godišnji rast cijena i u kategorijama Prijevoza (0,6%) i Zdravlja (1,4%) snažniji rast cijena na godišnjoj razini obuzdan je nastavkom pada prosječnih cijena u kategoriji Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva čije su cijene usluga u prosjeku niže za 3,4% (pri čemu je godišnji pad cijena u kategoriji električne energije iznosio 9,7%) te u kategoriji komunikacija gdje je zabilježen godišnji pad od 0,2%.

Promatrajući kretanje potrošačkih cijena po posebnim skupinama, cijene ukupnih dobara u lipnju su porasle su za 0,7% godišnje dok su cijene usluga u sastavu košarice potrošačkih cijena zabilježile rast od 0,8% u odnosu na isti mjesec lani.

Posljedično, u prvoj polovici godine prosječna godišnja stopa inflacije iznosila je 1,1%. Pri tome je glavni generator inflatornih pritisaka rast cijena prehrambenih proizvoda te cijena prijevoza, gdje je u promatranom kumulativnom razdoblju zabilježen godišnji rast cijena u kategoriji goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva od 9,7%. Temeljna inflacija (isključujući volatilne cijene energije i hrane) bilježi stopu rasta od 0,6%.
.
"Skromne, ali pozitivne stope inflacije posljedica su ponajprije rasta cijena prehrane, pića, prijevoza i cijena u restoranima i hotelima. Osim većeg PDV-a na ugostiteljske usluge, na dio rasta u posljednjoj kategoriji zasigurno doprinosi i rastuća potražnja u turiz­mu. S druge strane rastu cijena prijevoza (gotovo u cijelosti) te rastu u kategoriji prehrambenih proizvoda na godišnjoj razini zasigurno pridonose kretanja na svjetskim robnim tržištima. U drugoj polovici godine očekujemo oporavak cijena energije (dijelom i zbog iščezavanja učinka administrativnog smanjenja cijena prirodnog plina od 1.travnja) dok će već najavljeno povećanje cijena električne energije također podržati rast potrošačkih cijena", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram