Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2017

Industrijska proizvodnja raste, ali problemi u Agrokoru prijete svima...

Prema najnovijim podacima DZS-a obujam industrijske proizvodnje se u svibnju, nakon blagih negativnih godišnjih stopa u ožujku i travnju, ponovo vratio u pozitivan teritorij čime je nastavljen trend pozitivnih stopa koji traje od veljače 2015...

Naime, uz mjesečni rast industrijske proizvodnje od 2,4 posto, prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam industrijske proizvodnje u odnosu na svibanj 2016. viši je za 3,3%. Prema izvornim indeksima rast je bio još izraženiji te je na godišnjoj razini iznosio razmjeno visokih 6,7%. Posljedično, unatoč sporadičnim negativnim stopama, podaci DZS-a za prvih pet mjeseci pokazuju da je obujam industrijske proizvodnje prema kalendarski prilagođenim indeksima veći je za 1,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama povoljna kretanja u svibnju rezultat su godišnjeg rasta u kategoriji intermedijarnih dobara (8,3%) dok su i Energija i Kapitalni proizvodi zabilježili godišnji rast za 1,0% odnosno 3,0%.

Nepovoljna kretanja nastavljena su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju koja su uz rast na mjesečnoj razini za 1,6% zabilježila i peti mjesec za redom pad na godišnjoj razini od 0,1%. Pad u ovoj kategoriji proizvoda primjetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim poduzećima. Udio ove kategorije proizvoda u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje blago je viši od 29%. U kategoriji trajnih proizvoda za široku potrošnju godišnji pad je iznosio 0,2%.

"Analizom prema NKD-u uz rast u prerađivačkoj industriji pad je zabilježen u svim ostalim djelatnostima. Pri tom treba naglasiti da rudarstvo i vađenje bilježi godišnji pad obujma proizvodnje još od kolovoza 2016. U svibnju, u djelatnostima rudarstva, godišnja stopa pada iznosila je u prosjeku 0,1%. Pad proizvodnje u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom i parom je zabilježen treći mjesec za redom, uz stopu od -5,9%. Naposljetku najznačajnije djelatnosti Prerađivačke industrije (80% ukupne industrije) zabilježile su u svibnju godišnji rast po stopi od 4,9%. S obzirom na strukturu i značaj, rast je generiran i na mjesečnoj i na godišnjoj razini u djelatnostima prehrambene industrije (10,2% na mjesečnoj te 7,7% na godišnjoj razini).
Pozitivna ostvarenja u svibnju potvrđuju solidan oporavak glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te poboljšana kretanja hrvatske trgovinske bilance. Ipak ostaje za vidjeti kako će teći proces restrukturiranja najveće domaće privatne kompanije te hoće li i u kojoj mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram