Zatvori
Poslovni Puls
08/06/2017

Nova slamka spasa: Agrokoru odobren kredit od 480 milijuna eura

Danas je u prostorijama Agrokora održana treća sjednica privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je dana suglasnost izvanrednoj upravi Agrokora za potpisivanje ugovora o financijskom aranžmanu u iznosu od 480 milijuna eura, u koje je uključeno 80 milijuna eura kredita koji je Agrokoru odobren od strane domaćih banaka u travnju. Povrh ovog iznosa, za dobavljače je posebno predviđeno i dodatnih 50 milijuna eura potencijalnog robnog kredita s refinanciranjem. Ukupni kreditni aranžman tako iznosi 1,060 milijuna eura, od čega je novo zaduženje ukupno do 530 milijuna eura, a ostatak iznosa je namijenjen refinanciranju starog duga...

Sjednici su prisustvovali gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika «veliki dobavljači», gospodin Mato Brlošić kao predstavnik skupine vjerovnika «mali dobavljači» te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika «imatelji obveznica», predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika «neosigurani vjerovnici» i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika «osigurani vjerovnici», uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora.

Za davanje suglasnosti glasali su predstavnici velikih dobavljača, malih dobavljača, osiguranih vjerovnika i imatelja obveznica, dok su svoju suglasnost uskratili predstavnici neosiguranih vjerovnika.

U zadnjih nekoliko tjedana, Agrokor je bio u aktivnoj komunikaciji s velikim brojem potencijalnih investitora s ciljem aranžiranja financiranja za svrhu osiguranja dugoročne stabilnost poslovnih operacija Agrokora, očuvanje vrijednosti za sve dionike kompanije, te smanjenja sistemskih rizika za gospodarstvo Republike Hrvatske.

Novi kredit Agrokoru, u iznosu od 480 milijuna eura bit će osiguran od strane imatelja obveznica predvođenih fondom Knighthead Capital Management. Također, tranša financiranja na domaćem tržištu bit će aranžirana od strane Zagrebačke banke (pod uvjetom prethodnog ishođenja odobrenja tijela banke). Financiranje će biti strukturirano na način da će za sve ostale banke i vjerovnike koji ispunjavaju uvjete iz ugovora, do kraja ovog mjeseca, biti otvorena mogućnost participacije u ovom financijskom aranžmanu. Novim financiranjem se osigurava opstanak tekućeg poslovanja Agrokora i njegovih operativnih kompanija.

Sveukupno financiranje u iznosu do 480 milijuna eura strukturirano je kao dugoročni zajam, a ključni uvjeti novog financijskog aranžmana su 1:1 refinanciranje duga nastaloga prije pokretanja postupka izvanredne uprave temeljem iznosa iz novog zajma uz 4% godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8% u gotovini plativo jednom godišnje. Kredit je odobren na rok do 15 mjeseci i ovo kreditiranje će imati status najstarije tražbine prema odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave.

Iz novog financiranja dogovoren je iznos od 150 milijuna eura za plaćanje staroga duga dobavljačima što će pozitivno utjecati na njihovu stabilnost, u okviru uspješnog ostvarenja ciljeva Zakona o postupku izvanredne uprave.

Povrh iznosa od 480 milijuna eura, dogovoren je i iznos od 50 milijuna eura za vjerovnike koji su dobavljači i koji bi u tom iznosu, pod ugovorenim uvjetima, mogli dati robu ili usluge umjesto novca, pod identičnim uvjetima kao i financijski zajmodavci te ostvariti pravo na refinanciranje svog starog duga 1:1.

Najveći dio novog financiranja bit će iskorišten za dovršetak pripreme predstojeće sezone te nastavak redovnog poslovanja kompanija u sustavu Agrokora. „Ovo je zadnje kreditno zaduženje Agrokora pod izvanrednom upravom, kojim ćemo stvoriti preduvjete potrebne za uspješno restrukturiranje kompanije“, rekao je izvanredni povjerenik Ante Ramljak, navodi se u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram