Zatvori
Poslovni Puls
30/05/2017

POČINJU PROBLEMI: Zbog Agrokora smanjenje obujma industrijske proizvodnje

Državni zavod za statistiku objavio je podatke o obujmu industrijske proizvodnje za travanj uz blagu reviziju podataka za prethodne mjesece...

Prema najnovijim podacima obujam industrijske proizvodnje nakon više od dvije godine rasta bilježi povratak negativnim godišnjim stopa. Naime, uz mjesečno smanje industrijske proizvodnje od 1,9 posto, prema kalendarski prilagođenim indeksima obujam industrijske proizvodnje u odnosu na travanj 2016. niži je za 0,6%. Izvorni indeksi očekivano bilježe snažniji pad na godišnjoj razini od razmjeno visokih 4,4%. Zahvaljujući rastu u siječnju i veljači podaci DZS-a za prva četiri mjeseca pokazuju da je obujam industrijske proizvodnje prema kalendarski prilagođenim indeksima veći je za 1,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama nepovoljna kretanja posljedica su nastavka pada kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju koja su uz blagi pad na mjesečnoj razini za 0,2% zabilježila i četvrti mjesec za redom pad na godišnjoj razini od 3,2%. Pad u ovoj kategoriji proizvoda primjetan je od početka godine, a ne isključujemo mogućnost povezanosti sa situacijom u koncernu Agrokor i povezanim poduzećima.

Udio ove kategorije proizvoda u ukupnoj strukturi industrijske proizvodnje blago je viši od 29%. Osim toga Energija je zabilježila pad i na mjesečnoj i na godišnjoj razini od 3,4 odnosno 4,3%. S druge strane godišnji rast obujma proizvodnje zabilježen je u ostalim grupacijama industrijskih proizvoda (intermedijarnim za 0,2%, kapitalnim 3,6% te trajnim proizvodima za široku potrošnju 4,2%). Analizom prema NKD-u pad je zabilježen u svim djelatnostima. Pri tom treba naglasiti da rudarstvo i vađenje bilježi godišnji pad obujma proizvodnje još od kolovoza 2016. U travnju, u djelatnostima rudarstva, godišnja stopa pada iznosila je u prosjeku 7,5%. Pad proizvodnje u djelatnostima Opskrbe električnom energijom, plinom i parom je zabilježen drugi mjesec za redom, ali uz blažu stopu od -2%. Naposljetku najznačajnije djelatnosti Prerađivačke industrije (80 % ukupne industrije) po prvi puta nakon siječnja 2015. zabilježile su pad na godišnjoj razini od 0,5%. S obzirom na strukturu i značaj, osobiti pad generiran je i na mjesečnoj i na godišnjoj razini u djelatnostima prehrambene industrije ( 5,7% na mjesečnoj te 7,1% na godišnjoj razini).

"Posljednji visoko frekventni pokazatelji ipak upućuju na usporavanje gospodarske aktivnosti u realnom sektoru. S obzirom na solidan oporavak glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera te izostanak značajnijeg usporavanja potrošnje kućanstva izgledno je da su posljednji podaci za ožujak i travanj povezani sa situacijom u Agrokoru. S obzirom na okolnosti, prvotne projekcije o rastu industrije od oko 4 posto na razini cijele godine izgledaju optimistično. Ipak ostaje za vidjeti kako će teći proces restrukturiranja te hoće li i u kojoj mjeri turistička sezona neutralizirati moguće negativne utjecaje", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram