Zatvori
Poslovni Puls
25/05/2017

Stopa nezaposlenosti u travnju iznosila 13,2 posto

Prema podacima koje je jučer objavio DZS stopa registrirane nezaposlenosti u travnju se spustila do razine od 13,2%. Tako je i treći mjesec za redom zabilježeno poboljšanje na mjesečnoj razini; stopa registrirane nezaposlenosti u odnosu na ožujak niža je za 1,2 postotna boda...

Istovremeno je na godišnjoj razini zabilježen nastavak pozitivnog trenda smanjenja prosječne stope nezaposlenosti (za 2,5 postotnih bodova u odnosu na travanj 2016.). Na poboljšanje pokazatelja nezaposlenosti u travnju prethodno su ukazivali i podaci HZZ-a za travanj koji su potvrdili karakterističnu sezonalnost u kretanju (ne)zaposlenosti odražavajući i polagano intenziviranje potražnje za sezonskim poslovima.

Naime broj nezaposlenih osoba u travnju se spustio na 204.316 te je i treći mjesec za redom smanjen broj nezaposlenih na mjesečnoj razini dok je i godišnjoj razini nastavljen trend pada broja nezaposlenih osoba koji neprekidno datira od travnja 2014. godine. Nadalje, u istom promatranom mjesecu broj izišlih iz evidencije nezaposlenih zbog novog zapošljavanja porastao je na 33.315 zabilježivši tako mjesečni rast i treći mjesec zaredom (2,9%). Potonje i ne iznenađuje obzirom na uobičajena sezonska kretanja koja se intenziviraju tijekom turističke predsezone.

"Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u narednim mjesecima očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti. Međutim, pritom vrijedi naglasiti da je glavni pokazatelj na tržištu rada na razini Europske unije stopa zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (koja je definirana kao udio zaposlenih u ukupnom stanovništvu). Tako se prema posljednje dostupnim podacima Eurostata u 2016. godini (prema ILO metodologiji), Hrvatska sa stopom zaposlenosti od 61,4% nalazi samom začelju zemalja EU, odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram