Zatvori
Poslovni Puls
15/05/2017

Hrvatska i Grčka imaju najnižu stopu zaposlenosti u EU

Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u travnju ove godine ukupan broj osiguranika iznosio je 1,476 milijuna čime je nastavljen pozitivan trend kretanja na mjesečnoj i godišnjoj razini...

Naime, u odnosu na ožujak ukupan broj osiguranika HZMO-a viši je za gotovo 24 tisuće čime je i teći mjesec zaredom zabilježen mjesečni rast (1,6%). Istovremeno, u travnju ove godine broj osiguranika HZMO-a je za gotovo 26 tisuća viši u odnosu na isti mjesec lani (1,8%) te je na godišnjoj razini nastavljen trend rasta zaposlenosti koji je neprekidno prisutan od ožujka 2015. Na očekivana poboljšanja u zaposlenosti na mjesečnoj razini prethodno su ukazivali i podaci DZS-a prema kojima je u ožujku broj zaposlenih osoba porastao za više od 4 tisuće odnosno 0,3% mjesečno (označavajući ulazak u razdoblje povoljnijih sezonskih kretanja nakon jesenskih i zimskih mjeseci).

Premda značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, ipak isti ukazuju na usklađenu dinamiku kretanja trenda zaposlenosti tijekom godine. S travanjskim podacima o broju osiguranika HZMO-a potvrđen je uobičajeni sezonski trend koji karakterizira dinamičnije zapošljavanje predvođeno potrebama u turističkoj (pred)sezoni. Promatrajući prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najveći doprinos mjesečnom i godišnjem rastu broja osiguranika u travnju došao je upravo iz djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane gdje je zabilježen rast broja osiguranika za 12.733 u odnosu na ožujak (15,3%). Također, u ovoj djelatnosti je zabilježen i značajan rast broja osiguranika na godišnjoj razini (za preko 6 tisuća ili 6,9%).

Obzirom da je u istom promatranom mjesecu tijekom uskrsnih blagdana i formalno započela turistička predsezona, ne iznenađuje da je pojačan priljev ukupnog broja osiguranika značajno potpomognut i rastućim brojem osiguranika u djelatnosti trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala. Naime, u promatranoj je djelatnosti u travnju zabilježen mjesečni rast od gotovo 3 tisuće osiguranika (1,3%) dok je na godišnjoj razini njihov broj također porastao (za 3.341 odnosno 1,4%). Naposljetku, podaci prema NKD-u pokazuju da uobičajena sezonalnost u kretanju ukupnog broja osiguranika HZMO-a zapravo najvećim dijelom proizlazi upravo iz sezonskih oscilacija u kretanju zaposlenosti kod prethodno spomenute dvije djelatnosti (pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti trgovine na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala).

"Zahvaljujući snažnom pozitivnom učinku u segmentu sezonskog zapošljavanja, prvenstveno potaknutog rastućom potražnjom za turističkim djelatnicima, u narednim mjesecima očekujemo poboljšanje pokazatelja (ne)zaposlenosti. Međutim, pritom vrijedi naglasiti da je glavni pokazatelj na tržištu rada na razini Europske unije stopa zaposlenosti stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (koja je definirana kao udio zaposlenih u ukupnom stanovništvu). Tako se prema posljednje dostupnim podacima Eurostata u 2016. godini (prema ILO metodologiji), Hrvatska sa stopom zaposlenosti od 61,4% nalazi samom začelju zemalja EU, odmah iza Grčke koja ima najnižu stopu zaposlenosti",objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram