Zatvori
Poslovni Puls
04/05/2017

Stagnacija industrijske proizvodnje na godišnjoj razini

Industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim indeksima, u ožujku je zabilježila stagnaciju na godišnjoj razini potvrđujući usporavanje dinamike tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja. Unatoč padu industrijske proizvodnje u odnosu na posljednje tromjesečje 2016. prvo ovogodišnje tromjesečje donijelo je nastavak rasta na godišnjoj razini. Tako je u prva tri mjeseca ove godine ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 2% u odnosu na prvo tromjesečje lani...

Na mjesečnoj razini (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima), industrijska je proizvodnja nakon dva uzastopna mjeseca pada, u ožujku zabilježila rast od 1,5% u odnosu na veljaču. Za rast na mjesečnoj razini prvenstveno je zaslužan trend u kategorijama kapitalnih proizvoda i trajnih proizvoda za široku potrošnju gdje je nakon dva uzastopna mjeseca pada, u ožujku zabilježen njihov mjesečni rast od 12,8% odnosno 5,3%. Istovremeno su sve ostale kategorije industrijske proizvodnje prema GIG-u u odnosu na veljaču iskazale pad: intermedijarni proizvodi (-1,3%), energija (-1,1%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (-0,5%).

Promatrajući prema kategorijama GIG-a, posebice ohrabruje što je industrijska proizvodnja u ožujku podržana rastom u proizvodnji kapitalnih proizvoda (4,2%). Uz razmjerno snažne oscilacije tijekom prva tri mjeseca, u ovoj je kategoriji u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježen rast od 2,1% u odnosu na isto razdoblje lani.

Također, pozitivan doprinos ostvarenju industrijske proizvodnje u ožujku došao je od godišnjeg rasta u kategoriji intermedijarnih proizvoda gdje je nastavljen niz pozitivnih stopa godišnjeg rasta (7,3%) koji je rezultirao boljim ostvarenjem i na razini tromjesečja (u odnosu na lanjsko tromjesečje ostvaren je rast od 7,7%). I premda je u ožujku u kategoriji energije zabilježen razmjerno snažan godišnji pad proizvodnje (8%), u prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast od 3,4% u odnosu na isto razdoblje lani. Naposljetku, u istom promatranom razdoblju u kategorijama trajnih i netrajnih proizvoda zabilježen je godišnji pad proizvodnje za 6,7% odnosno 4,2%.

Promatrano prema NKD-u, prerađivačka industrija (koja čini preko 80% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) nastavlja s pozitivnim trendom. U ožujku je zabilježila godišnji rast od 3% te je u prvom ovogodišnjem tromjesečju potvrdila solidan rast od 2,4% u odnosu na isto razdoblje lani.

"Unatoč usporavanju rasta obujma industrijske proizvodnje, očekujemo nastavak rasta na godišnjoj razini koji će biti potpomognut i domaćom i inozemnom potražnjom", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram