Zatvori
Poslovni Puls
03/05/2017

Nagađanja: Iz Hrvatske u proteklih 5 godina iselilo 200.000 radno sposobnih ljudi!

Nijedna institucija ne zna koliko se radno sposobnih, većinom mladih, iselilo iz Hrvatske, no pretpostavlja se dvjestotinjak tisuća u posljednjih pet godina. Prema najnovijim podacima, broj nezaposlenih pada i trenutačno iznosi oko 14 posto, ali smanjuje se i broj ukupno zaposlenih. Mnogi još priliku traže u inozemstvu...

Dostojanstven život i bolja budućnost - nagnalo je mlade da se proteklih godina ukrcaju u jedan od brojnih autobusa prema zapadu. Mnogi su, u grču - prvi puta napustili domovinu. O inozemstvu razmišlja i osječanka Nikol Kozma. Nezaposlena je samohrana majka, boji se za budućnost svoje djece, piše HRT.

Ipak, trend se na sjeveru zemlje - mijenja. Sve je više onih koji se vraćaju kući. "ipak ste na domaćem terenu, tu su rodbina, prijatelji, vani si sam i cijeli dan radiš za plaću", kaže Nikola Budiša iz Čakovca.

Iako je broj nezaposlenih manji za pedesetak tisuća u odnosu na prošlu godinu, manje je i zaposlenih. Ukupno nas radi 1 330 000. U godinu dana gotovo 3.000 manje. Trend radne migracije se smanjuje, no ipak postoji. Primjerice, mnogo zavarivača i dizaličara s riječkog područja radi u susjednoj Sloveniji gdje su primanja za trećinu veća.

U mnogim je tvrtkama u Hrvatskoj slično. Godine staža su tu, a plaća je minimalac. Cijelu priču pogledajte u HRT-ovom video prilogu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram