Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2017

Veliki europski energetski igrači zaobilazno do suradnje s Rusima

Francuski Engie, austrijski OMV, britansko-nizozemski Royal Dutch Shell i njemački Uniper i Wintershall potpisali su sporazum s tvrtkom-kćeri Gazproma "Nord Stream 2 AG" o financiranju izgradnje plinovoda iz Rusije u Europu, priopćio je to ruski plinski holding 24. travnja...

Po ugovoru se svaka tvrtka obvezuje da dugoročno financira projekt s 950 milijuna eura. Ukupno će biti uloženo 4,75 milijardi eura, što je polovica pretpostavljene vrijednosti "Sjevernog toka 2". Gazprom ostaje jedini dioničar projektantske tvrtke "Nord Stream 2 AG". Ranije je bilo planirano da europski partneri također postanu suvlasnici tvrtke "Nord Stream 2 AG" kupnjom 10 % njenih dionica, ali u ljeto 2016. godine prijavu zajedničke tvrtke nije odobrila poljska agencija za zaštitu konkurencije UOKiK, obrazloživši svoju odluku tvrdnjom da osnivanje zajedničke tvrtke može rezultirati ograničavanjem konkurencije.

"Mi sada pomažemo u financiranju ovog projekta jer još uvijek vjerujemo da je on potreban Njemačkoj i Europi. Nismo u statusu partnera u projektu, ali surađujemo sa 'Sjevernim tokom 2' kao financijeri", prokomentirao je novi sporazum Georg Operman, predstavnik za javnost tvrtke Uniper. Europske tvrtke podržavaju težnju za stvaranjem alternativne trase za dopremanje plina u Europu i zato su zainteresirane za izgradnju "Sjevernog toka 2", objašnjava Igor Juškov, vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku sigurnost.

"Kada je poljska regulativna agencija blokirala osnivanje zajedničkog poduzeća trebalo je pronaći neko drugo rješenje za realizaciju projekta. Najlogičnije je uložiti novac da se izbjegne zastoj u izgradnji, a kasnije se može učiniti pokušaj da se ospori ograničenje ili se mogu tražiti drugi načini za ulazak u kapital ", smatra Juškov. "Vjerujemo da će 'Sjeverni tok 2' biti koristan za plinsko tržište, jer vidimo da europski izvori plina, uključujući i one u Velikoj Britaniji i Sjevernom moru, vremenom postaju sve manji, a potražnja će u Europi biti sve veća", kaže Georg Operman. Po njegovim riječima, tvrtka Uniper pokušava u što većoj mjeri proširiti svoje izvore plina. Uložena sredstva će pomoći da se osigura sigurna isporuka plina u budućnosti. Povećanje sigurnosti opskrbe plinom nije jedina korist koju će europske tvrtke imati od 'Sjevernog toka', uvjeren je Igor Juškov. "Gazprom će vratiti kredit s kamatom. Osim toga, sporazum može sadržavati i uvjete za popust na cijenu plina", smatra Juškov. Po njegovim riječima, njemačkim tvrtkama se isplati da "Sjeverni tok 2" bude realiziran još i zbog toga što će tako Njemačka postati najveće plinsko čvorište u Europi.

"Financijske obveze koje na sebe preuzimaju europske tvrtke naglašava stratešku važnost 'Sjevernog toka 2' za europsko tržište plina. On doprinosi jačanju konkurencije, jer u srednjoročnom i dugoročnom smislu osigurava veću energetsku sigurnost, što je osobito važno s obzirom na situaciju u kojoj se očekuje smanjenje proizvodnje europskog plina", priopćeno je u zajedničkom priopćenju za tisak spomenutih kompanija. "Sjeverni tok 2" je plinovod koji će biti proveden iz Rusije u Njemačku preko Baltičkog mora. Biti će dug 1.220 km i imati će kapacitet od 55 milijardi kubičnih metara godišnje. "Sjeverni tok 2" će izravno povezati ruske izvore plina s europskim potrošačima. Izgradnja plinovoda treba početi 2018. i završiti krajem 2019. godine, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram