Zatvori
Poslovni Puls
06/05/2016

SAD blokira izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2?

SAD preko svojih posebno bliskih prijatelja u NATO-u izazivaju teškoće u izgradnji plinovoda "Sjeverni tok-2", izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, dodajući da ovi pokušaji imaju isključivo politički karakter...

"Uvjereni smo da će "Sjeverni tok-2" također unaprijediti energetsku opskrbu i energetsku sigurnost Europe. Radi se o čisto komercijalnom projektu, koji povezuje niz zapadnih kompanija... i pokušaji da se on blokira, naravno, imaju isključivo politički karakter. Time se bave i Amerikanci, koji preko svojih posebno bliskih prijatelja u NATO-u pokušavaju stvarati teškoće. Ali ovdje se, ponavljam, radi o čisto komercijalnom projektu, to je izjavilo i rukovodstvo Njemačke, kao zemlje čije su tvrtke zainteresirane za ovaj projekt", izjavio je Lavrov, a prenosi Vzgljad.

Šef ruske diplomacije je podsjetio da je u svoje vrijeme Europska komisija proglasila "Sjeverni tok" prioritetnim projektom. "Zato će u ovom slučaju biti teško promijeniti stav. Dodajem da je južni pravac isporuke ruskog plina, gdje se predlaže da se iskoristi konekcija između Grčke i Italije, Europska komisija također uključila u popis projekata od nacionalnog značaja. Tako da će tu teško moći odustati, ako varijanta s južnim pravcem zaživi i dobije praktične konture", izjavio je Lavrov.

U petak je predsjednik uprave Gazproma Viktor Zupkov izjavio da Europska unija nema jasnu strategiju u sferi osiguravanja energenata.

Zemlje Europske unije nisu složne u stavu o izgradnji plinovoda "Sjeverni tok-2" i daljnja sudbina ruskog projekta ovisi više o ekonomskoj, nego o geopolitičkoj situaciji.

Sredinom veljače ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da se Moskva nada da će projekt "Sjeverni tok-2" biti realiziran, unatoč pokušajima niza zapadnih zemalja da ga na umjetan način politiziraju. On je također izjavio da Treći paket energetskih propisa EU u mnogim slučajevima smeta nekim zemljama, dok drugim zemljama ide na ruku.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram