Već treću godinu za redom u sklopu obilježavanja Svjetskog dana investicijskih fondova, Hrvatska gospodarska komora i Udruženje društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK organiziraju različita edukativno-informativna događanja s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti dugoročne štednje. Tako su se građani Zagreba ove srijede na info-pultu HGK na Cvjetnom trgu imali prilike pobliže upoznati s investicijskim fondovima, načinom na koji funkcioniraju, zašto ulagati u njih, koje su vrste investicijskih fondova, koji su izvori informacija te što bi trebalo znati prije početka ulaganja…

“Tržište kapitala jedan je od osnovnih stupova osobne štednje koji u RH još nije dovoljno zastupljen. Primjerice, u SAD-u više od 40% kućanstava ima dio osobne financijske imovine uložen na tržište kapitala, bilo izravno ili neizravno kroz instrumente kao što su investicijski fondovi. Izuzetna reguliranost te transparentnost poslovanja i upravljanja tim fondovima, redoviti izvještaji s cjelokupnim informacijama prije i poslije kupnje udjela te sama detaljna dokumentacija fondova nude građanima dodatnu zaštitu i sigurnost. Samo ulaganje na tržištima kapitala nije bez rizika, ali zato pravilna raspodjela ukupnih osobnih financijskih sredstava po klasama imovine od depozita do novčanih, obvezničkih, mješovitih i dioničkih fondova nudi razumno upravljanje tim rizicima”, rekao je predsjednik Udruženja društava za upravljanje investicijskim fondovima pri HGK Hrvoje Krstulović dodajući kako je trend ulaganja građana u investicijske fondove tijekom 2016. godine vrlo pozitivan, kako po broju građana (više od pet posto građana RH ulaže u fondove) tako i po imovini koju imaju u fondovima, više od osam milijardi kuna na kraju 2016. godine.

Investicijski fondovi omogućuju građanima jednostavan, transparentan i fleksibilan pristup tržištu kapitala te omogućuju upravljanje sredstvima ulagatelja uz brojne pogodnosti: mogućnost ulaganja i štednje već od 100 kuna mjesečno; izuzetno transparentan prikaz troškova, rizičnosti i strukture samog ulaganja; jednostavan i brz postupak kupnje i prodaje udjela; profesionalno upravljanje sredstvima; diversifikaciju ulaganja na veći broj pojedinačnih financijskih instrumenata; dostupnost svih potrebnih informacija u pratećim dokumentima fonda te veliku mogućnost izbora.

U Hrvatskoj postoji cijela paleta otvorenih investicijskih fondova (trenutno više od 90 UCITS fondova) koji zadovoljavaju široki spektar potreba građana za ulaganjem i štednjom, odnosno imaju različite investicijske ciljeve i strategije. Pored navedenih, postoji i više od 30 AIF fondova namijenjenih profesionalnim ulagateljima sa posebnim ciljevima i rokovima ulaganja.

Tijekom 2016. godine više od 10 tisuća građana počelo je ulagati i štedjeti u investicijskim fondovima te njihov ukupni broj na kraju prošle godine iznosi više od 200 tisuća. Također, imovina građana uložena u investicijske fondove lani je narasla više od 20 posto.

Ukupna imovina svih investicijskih fondova u RH na kraju 2016. godine iznosila je 21,5 milijardi kuna (rast od 28,5%), od čega u UCITS fondovima 18,5 milijardi (rast od 33%), a u AIF tri milijarde (rast od 5,5%), poručuju iz HGK.