Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2017

Ministar turizma u Velikoj Britaniji promovira hrvatsku turističku ponudu

U okviru službenog boravka u London, ministar turizma Gari Cappelli jučer se tijekom prijepodneva sastao s direktoricom za strategije i komunikacije Britanske turističke organizacije -Visit Britaina, Patricijom Yates. Na sastanku su ministar Cappelli i direktorica Yates razmijenili iskustva oko upravljanja sustavom promocije na nacionalnoj razini, a posebno su se dotakli utjecaja turizma na gospodarstvo, odnosno stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast u turizmu...

Direktorica Yates predstavila je ministru politiku brendiranja i promocije turizma, istaknuvši kako broj turista iz Hrvatske raste svake godine te da prosječno u Velikoj Britaniji ostaju dva tjedna i tijekom boravka prosjecno potroše oko 680 funti. Ministar je tom prilikom istaknuo kako su i turisti iz Velike Britanije sve češći gosti u Hrvatskoj, uz kontinuirani godišnji rast na razini od oko 20 posto. Također je naglasio kako će iskustvo i praksa Britanaca, koji su lideri u segmentu promocije turizma, svakako doprinijeti hrvatskoj turistickoj praksi.

Visit Britain provodi aktivnosti vezane uz promociju turističkog proizvoda Velike Britanije na međunarodnom i domaćem tržištu, s time da su posebno usmjereni na digitalni sadržaj, rast ulaganja u promociju na stranim tržištima te na jačanje poslovnih putovanja i skupova, što im predstavlja novi prioritet. Prema podacima iz 2015./16. svaka funta koju je britanska Vlada utrošila u promociju rezultirala je povećanjem potrošnje inozemnih turista u iznosu od 23 funte. Visit Britain aktivnosti provodi putem razgranate mreže predstavništava u četiri regionalna središta– Europa (London, Stockholm, Berlin, Milano, Madrid, Pariz, Amsterdam, Moskva), Amerike(Toronto, Los Angeles, New York, Sao Paolo), Azija-Pacifik (Sidney), Srednji istok i Afrika(Rijad i Dubai), Kina (Peking, Šangaj, Guangzhou) i Sjeverno-istočna Azija (Mumbai, New Delhi, Tokio).

U nastavku dana, ministar se sastao s predsjednikom Odbora za kulturu, medije i sport Donjeg doma Parlamenta UK Damianom Collinsom s kojima je razgovarao o zakonskim okvirima vezanim uz turizam, pri čemu je ministar upoznat s podatkom da britanski Parlament ne kreira zakonski okvir vezan uz turistički sektor već o tome odlučuje njihova nacionalna turisticka direkcija. Na sastanku se razgovaralo i o mogućnostima suradnje Hrvatske i Velike Britanije, odnosno konkretnim prijedlozima na području turističke suradnje. Tijekom sastanka, predsjednik Collins je istaknuo kako izlazak Velike Britanije iz Europske Unije ne utječe na turistički promet i interes britanskih turista za Hrvatskom koja je u posljednje vrijeme jedna od najpopularnijih destinacija za odmor. Ministar je na kraju sastanka pozvao Collinsa na ovogodišnje Dane hrvatskog turizma.

U nastavku dana, ministar se susreo s državnom ministricom za sport, turizam i nasljeđe Tracey Crouch te je tom prilikom predstavio aktualne projekte i aktivnosti Ministarstva turizma, naglasivši važnost tržišta Velike Britanije za Hrvatsku. Ministar Cappelli i ministrica Crouch također su razmijenili iskustva o brendiranju turizma, razvoju turizma izvan glavne turističke sezone te o dodatnom jačanju bilateralne suradnje. „Tržište Velike Britanije jedno je od najvažnijih emitivnih tržišta Hrvatske s kojeg posljednjih godina bilježimo snažan i kontinuirani rast turističkog prometa. Tijekom proteklih 5 godina, tržište Velike Britanije imalo je prosječan rast noćenja od 20 posto, s time da je primjerice prošle godine ostvareno 25 posto više noćenja. Još snažniji interes za Hrvatskom nastavljen je tijekom 2017. te je od početka godine zabilježeno čak 42 posto više noćenja“, istaknuo je ministar te dodao kako gosti iz Velike Britanije uglavnom dolaze avionom, najviše odsjedaju u hotelima visoke kategorije, vole izlete, a najposjećenije destinacije su Dubrovnik, Konavle, Split, Pula i Poreč.

Ministrica je tom prilikom naglasila da i u situaciji u kojoj se zemlja nalazi žele da turizam Velike Britanije nastavi rasti, stoga posebna financijska sredstva ulažu u infrastrukturne projekte te u zaštitu okoliša jer to omogućuje dodatni razvoj turizma zemlje.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram